KURTIJEV "BANJALUČKI SCENARIO" ZA SRPSKE BEBE NA KIM! Zabranom uvoza kiseonika ubija novorođenčad i teške onkološke pacijente

Autor:

Vesti

04.10.2023

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Prištine o zabrani dopremanja lekova i kiseonika zastrašujuće podseća na ratnu 1992. godinu u Banjaluci, kada je zbog slične zabrane umrlo 12 beba u porodilištu, koje su se u tom trenutku nalazile u inkubatorima

KURTIJEV "BANJALUČKI SCENARIO" ZA SRPSKE BEBE NA KIM! Zabranom uvoza kiseonika ubija novorođenčad i teške onkološke pacijente

Foto: www.profimedia.rs, Shutterstock

Odluka Prištine da zabrani dopremanje lekova i kiseonika u Kosovsku Mitrovicu, dovela je u životnu opasnost bebe i teške onkološke bolesnike! Ovaj potez Aljbina Kurtija zastrašujuće podseća ratne godine u Banjaluci 1992. godine, kada je zbog slične odluke umrlo 12 beba u porodilištu, zbog čega sa strepnjom gleda u pravcu Mitrovice!

Tog maja 1992. godine odlukom Saveta bezbednosti UN blokirani su međunarodni letovi, samim tim i isporuka kiseonika, zbog čega je umrlo 12 beba, koje su bile u inkubatorima.

Da strahuje od istog scenarija, ali se najdublje nada da do toga neće doći, rekao nam je direktor KBC dr Zlatan Elek, koji je portal Republika rekao da je situacija alarmantna.

- Kao i pre 31 godinu u Banjaluci i nama sada ponestaje kiseonika. Tada je zbog nedostaka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba, kiseonik je i nama danas problem. Osim za bebe, preko je potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo - rekao je Elek za naš portal.

Problem je, kako kaže Elek, i to što je sve manje zaliha lekova i za onkološke pacijente.

Poslednja nabavka kiseonika bila je u martu mesecu 2021. godine, kada je bolnica dobila lekove, sanitetski materijal, kiseonik i fiziološke rastvore, a od tada se troše samo zalihe. Za to vreme, međunarodna zajednica ćuti na Kurtijev udar na život.

Iako mesecima unazad na svakodnevnom nivou obaveštavaju institucije da nemaju osnovnih lekova, nestaje kiseonika zbog čega su svi ugroženi, iz KBC Kosovska Mitrovica nam kažu da ne dobijaju povratnu reakciju.

- Stalno upozoravamo sve - Euleks i pripadnike Kfora. Kiseonik je neophodan za sve. Poslednja nabavka je bila u martu mesecu 2021. godine - rekao nam je Elek i još jednom napomenuo da je ovo "prag humanitarne katastrofe, što je nepojmljivo za 21. vek".

Koliko će moći da se izdrži ovim tempom, Elek ne precizira.

- Ne bih tačno u dan određivao koliko dana još možemo ovako ali situacija je zaista alarmantna - rekao nam je.

Kako je umrlo 12 banjalučkih beba?

Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon tog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale hrvatske i muslimanske snage, čime je omogućen transport kiseonika.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih. Do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice. 

 

 

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život. 

Slučaj "smrti 12 banjalučkih beba" je bio neposredan povod za veliku vojnu Operaciju Koridor u leto 1992. godine, tokom koje su srpske snage zauzele Bosansku Posavinu i uspostavile kopnenu vezu između zapadnog i istočnog dela Republike Srpske. 

Sedam beba u porodilištu čeka vakcine kojih nema

U KBC Kosovska Mitrovica u ovom trenutku sedam beba u porodilištu čeka da primi be-se-že vakcinu koja se daje odmah po rođenju, u toj zdravstvenoj ustanovi nema više ni vakcina protiv tetanusa, a posebno plaši podatak da je 30. septembra istekla dozvola za dopremanje kiseonika koji vlasti tzv. Kosova tretiraju kao "uvoz iz centralne Srbije".

Iz Zavoda dodaju i da su im zalihe drugih vakcina pri kraju.

- Ubrzo će nam sve vakcine nedostajati i preti nam humanitarna katastrofa - upozoravaju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (20)

Loading
Nela

04.10.2023 14:32

Ovo je za svaku osudu,ovakav Kurtijev teror nad našim Srbima je prosto neizdrživ.

Anja

04.10.2023 14:36

Šta je ovo ako nije etničko čišćenje, ne bira ni sredstva ni godine starosti, ubija nam i bebe. Najveći zločinac posle Hitlera.

Zoja

04.10.2023 14:38

Gde je međunarodna zajednica, zašto dozvoljava ovakve strahote?

Binče

04.10.2023 14:38

Eto koliko su UN bile naklonjene Srbima, i sad je situacija gotovo identična.