Vučević: Prištini je Radoičić bio fizička, a predsednik Srbije glavna politička meta

Autor:

Vesti

03.10.2023

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Vučević upozorio da su pritisci ogromni, da je Srbija suverena, ali da moramo da težimo političkom dijalogu.

Vučević: Prištini je Radoičić bio fizička, a predsednik Srbije glavna politička meta

Foto: Tanjug Jadranka Ilic

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović gostovali su u emisiji "Takovska 10" i govorili o incidentima na KiM, hapšenju Radoičića i ostalim pitanjima u vezi sa aktuelnom situacijom na KiM.

Ministar odbrane dotakao se i glavne vesti da je Milan Radoičić uhapšen i ističe da je Srbija pravna država.

- Nakon onoga što se pojavilo u medijima i same izjave Radoičića, i njegovog advokata, državni organi su pokrenuli proces u skldu sa zakonom. Utvrdićemo sve činjenice koje su nama dostupne, država Srbija ide ka utvrđivanju šta se desilo 24. septembra u opštini Zvečane i severu KiM. Ne možemo znati da li će biti suđenja. Videćemo šta će istražne radnje ukazati, ali to nije kompenzacija za ono što čujemo od Prištine. Njima je Milan Radoičić bio fizička meta, a predsednik Srbije je glavna meta što se tiče Prištine. Radoičić ih je interesovao dok im je bio na dometu pušaka. Pritisak je ogroman, izloženi smo ucenama, ali ponavljam suverena i nezavisna država donosi odluke u skladu sa svojim zakonima, a ne da bi se nekome dopala - rekao je ministar.

General Mojsilović istakao je da je trenutno stanje vojske stabilno, ali nepredvidivo i da lako može da se prelije na konpenenu zonu gde se trenutno nalazi VS, dok je Vučević naglasio da je vojska narodna i da poštuje vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

- Od 1999. do septembra 2023. godine nismo imali kršenje sporazuma. Sa strane pokrajinske teritorije, govorim o KiM, Kosovska policija ne može da priđe više od kilometar administrativnoj liniji. Bilo je kršenja na žalost, i mi smo ukazivali na to. Vojska Srbije radi ono što bi radila svaka država, koja se definiše kao suverena - reči su Vučevića.

Ono što mogu sa sigurnošću da kažem je da nisu postojali indikatori da će se tako nepto krupno desiti. Stanje je bilo redovno. Mi smo se oslanjali na resurse obaveštajnih kapaciteta, reči su generala Mojsilović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milan Mojsilović

 

- Ja sam imao i kontakte sa komandantom KFOR i 24. septembra, vođen iskustvom, mi smo u 8.00 sati zakazali sastanak i sednicu sa najbližim predstavnicima, na kojoj je prisustvovao i ministar i obavestili smo glavnom komandanta šta smo znali. Imali smo informacije o samom dešavanju na terenu, da ima povređenih. Aktivirali smo mere da se obaveste svi pripadnici VS i da se jave na mesto. Vrhovni komandant je prihvatio i doneo odluku. Vojska Srbije je dobila naređenje 24. septembra: U potpunosti staviti pod kontrolu kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga VS. To je mera u skladu sa dešavanjima na terenu. Sličnu krizu smo imali u decembru 2022. Te krize su krenule od avgusta 2022. godine.

Ministar vojni rekao je da se bavimo posledicama,a ne uzrocima koji su doveli do ove situacije te da je važno da se napravi činjenični sled.

-To je kontinuirala politika Prištine progona srpske zajednice, posebno na sever KiM. Od toga da se smenjuje regionalni komandir policije, da se postavljaju lažni gradonačelnici, stvara se situacija neodrživog okruženja za Srbe. Samo ove godine smo imali šest pucanja na Srbe, od kojih je najmlađi imao 11 godina, na Badnji dan. Bojim se da nam se baca prašina u oči i zato je od predsednika Srbije upozoravano da ovo što se dešava na KiM nas vodi u scenario od 24. septembra. Mi smo osudili ubistvo albanskog policajca. Nema suza za naše žrtve, nema principa nepovredivosti granica. Tada je vrlo glasna tišina ili se menja tema. Pritisci na našu državu će se nastaviti. Srbija je za nijansu politički bolje stajala jer smo se pokazali kao konstruktivan ulesnik koji čuva interese naroda. A onda se desilo to što se desilo. Ko je imao interes da se desi ono što se desilo? - pita on.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Miloš Vučević i Milan Mojsilović

 

General Mojsilović je izričito tvrdi da naoružanje nije došlo iz Vojske Srbije.

- Šta mi vidimo na snimku? Automatsku pušku M-70, naoružanje i opremu s kojom raspolažu svi u regionu. Treba mnogo više elemenata da se dovede u vezu VS i sve što je dole pronađeno. U kampanji, par meseci pre ovih događajima, Srbija je prikupila 100.000 cevi, preko milion metaka. Meni je jasan narativ i pokušaj da se Srbija stavi na klupu i da se kaže da je planska delatnost VS, ali to nema smisla. Ja sam to demantovao juče - rekao je Mojsilović, a Vučević dodao:

- Vidite policajca koji učestvuje u aktivnostima Kosovskoj policiji, naporužan našom puškoj, proizvedenoj u Srbiji, ne svakako kupljenom. To možete da nađete svuda, pa i u Ukrajini i na jednoj i drugoj strani. M-70 je proizvedena u Zastavi. Albanska policija je poslala zaplenjeno naoružanje i vojnu opremi i da je to dokaz da je počela oružana pobuna. Većina municije je u nekim kantama i kesama. Bacač granata je nepripremljen za akciju. Ko ide u terorističku akciju sa ličnim kartaam? Ko to pokreće sa 30 ili 40 ljudi u reonu gde imate 700 naoružanih kosovskih Albanaca? Pri tome, u tom momentu nemante ovu količinu VS. A mi pripremamo Sajam naoružanja. DSa VS dobije naredbu od vrhovnog komandanta da se vratimo na KiM mi bismo taj zadatak izvršili. Od 1999. do danas nismo doneli takvu odluku - kazao je Vučević.

General Mojsilović je istakao da je danas 4.400 vojnika bilo u kopnenoj zoni bezbednosti, u koje su uključeni i rubni garnizoni- Novi Pazar, Raška, Bujanovac, Vranje.

- Građani bi trebalo da znaju, od maja meseca KFOR svakodnevno ima angažovanu bespilotnu letelicu koja ima mogućnosti da sve snima. Redovan zadatak vojske je obezbeđenje administrativne linije, bilo je velikih problema sa bespravnom sečom šume u okolini Merdara. Nema potrebe da vas podsećam kako su izgledate 2001, 2002. godina u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac - kazao je Mojsilović.

Ministar Vučević osvrnuo se i na dolazak novog generala KFOR, 28. po redu, koji dolazi iz Turske.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

KFOR, Ilustracija

 

- Imate povećan broj pripadnika turskog kontigenta u okviru KFOR, da je Turska najveći donator Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske oružane snage, ili Vojsku Kosova. Turska je ozbiljna svetska sila, s kojom Srbija mora da ima dobre odnose. Naravno da nas zabrinjava kada vidimo da su dobili haubice, minobacače, barjaktare. Kršite Rezoluciju 1244. Nemamo svi isti politički ugao gledanja na KiM, ali vojni kamp Turske kod Prizrena se zove Sultan Murat. Simbolika je jasna i snažna. U drugoj polovini oktobra mi imamo potvrđenu posetu ministra odbrane Turske, što je veoma bitno. Situacija je složenija i prividno se smiruje. Krhke su tamo okolnosti. Da vrlo jasno poručim, ono što ne možemo da vratimo su izgubljeni ljudski životi. Pred nama je teška politička borba i da je se prihvatimo za Srbiju i Srbe na KiM. Ko veruje u takvu politiku nema pravo da širi defetizam Predsednik Vučić vodi takvu politiku, on je personifikuje. Nema povlačenja i odustajanja - kazao je Vučević.

On je istakao i da je u toku konkurs za VS, a general naglasio da je potpuno zadovoljan i da je trenutno 650 kandidata prijavljeno u projekat 5000 specijalaca.

- Vojsku Srbije je od 2011. godine napustilo 12.000 pripadnika po raznim osnovama- odlazak u penziju, gubitak radne sposobnosti. Ono o čemu se ne priča je priliv da je 16.400 u to vreme došlo u VS - rekao je ministar.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (100)

Loading
Ena

03.10.2023 23:51

Sve je ovo inscenirano da bi mogli da napadnu Vučića i Srbiju.

Maja

03.10.2023 23:52

Mi smo svakako meta

Mila

03.10.2023 23:52

Ne mogu nam nista

Nebojša

03.10.2023 23:57

Sve su to oni isplanirali da bi dobili povod da nam uvedu sankcije.