NE ZANIMAJU IH KURTIJEVE PARE NITI DA IH ON STAVLJA POD SVOJU KONTROLU! Eparhija Raško-prizrenska odbila da Priština sanira štetu u manastiru Banjska!

Autor:

Vesti

28.09.2023

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eparhija Raško-prizrenska već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta SPC-a na Kosovu i Metohiji

NE ZANIMAJU IH KURTIJEVE PARE NITI DA IH ON STAVLJA POD SVOJU KONTROLU! Eparhija Raško-prizrenska odbila da Priština sanira štetu u manastiru Banjska!

Foto: Wikipedia

Povodom inicijative prištinskih institucija i ministra kulture Hajrula Čekua da Ministarstvo kulture tzv. Kosova izvrši procenu i sanira štetu u manastiru Banjska načinjenu u toku nedavnih sukoba, Eparhija raško-prizrenska poručila je da je u pitanju politički čin koji ima za cilj stavljanje verske i kulturne baštine SPC na KiM pod političku kontrolu kosovskih institucija.

U saopštenju se ističe da se Eparhija Raško-prizrenska već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta SPC-a na Kosovu i Metohiji, u čemu u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar.

- Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke "Ustavnog suda Kosova" o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine - navodi eparhija.

Ovu inicijativu eparhija pre svega vidi kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji srpskih crkava i manastira.

Bonus video:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading