VRI NA KOSOVU! Velika Britanija raspoređuje još 200 vojnika - Vlada se oglasila putem saopštenja

Autor: Kosovo Online

Vesti

01.10.2023

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Načelnik Štaba odbrane rekao je da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO Alijanse, deleći vojnu ekspertizu i snagu.

VRI NA KOSOVU! Velika Britanija raspoređuje još 200 vojnika - Vlada se oglasila putem saopštenja

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će povećati broj vojnika u sastavu Kfora, nakon podizanja tenzija u severnom delu KiM.

- Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već u zemlji kao deo godišnje vežbe - navodi se u saopštenju Vlade Velike Britanije.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO snaga na KiM na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija.

- Ovo raspoređivanje svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO-u, kao deo naše nepokolebljive posvećenosti alijansi - dodaje se u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo NATO Alijanse, deleći vojnu ekspertizu i snagu. 

- Širenje naše podrške Kofru naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana. Pod komandom NATO-a, i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Ujedinjenog Kraljevstva biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu - poručio je admiral Radakin.

Obaveza Velike Britanije prema Kforu produžena je u maju 2023. godine kada je ministar oružanih snaga Džejms Hepi najavio da će ta zemlja nastaviti da doprinosi misiji NATO-a najmanje do 2026. godine.

Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije, i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava, dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading