(FOTO, VIDEO) ZAVRŠEN VELIKI NARODNI SKUP U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE! Gradom se vijorile srpske zastave!

Autor:

Vesti

06.11.2022

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru.

(FOTO, VIDEO) ZAVRŠEN VELIKI NARODNI SKUP U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE! Gradom se vijorile srpske zastave!

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Nakon poteza Prištine, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, napustili su sve političke institucije: skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Grupa policajaca skinula je uniforme.

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne održan je veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Na skupu će se obratiti govornici, a ceo grad je okićen srpskim trobojkama.

Foto: Kosovo Online

Srpske zastave u severnom delu Kosovske Mitrovice

Situacija je mirna, nema policije, ni KFOR-a.

Skup počeo u podne

Skup je počeo intoniranjem srpske himne u izvođenju crkvenog hora "Branislav Nušić". Oko 10.000 ljudi je prisutno na skupu.

Srbi nose i transparente na kojima piše:

  • SVI SMO MI NENAD ĐURIĆ! 
  • DOSTA nam je Kurtijevog terora! 
  • Mi imamo jednu državu - SRBIJU! 
  • Zbog naše dece - NEMA PREDAJE! 
  • Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja? 
  • Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM! 
  • "Čistog obraza i svetla čela pred sud Božji!" 
  • Ja sam SRBIN i ovde je SVE MOJE! 
  • Kurti nas neće pokoriti 
  • Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?

 

Obratio se profesor doktor Nebojša Arsić, rektor univerziteta.

- Danas smo ovde da kažemo "ne" pokušaju da se ograniče sva naša prava. -

Obratila se dekanka ekonomskog fakulteta Tanja Vujović.

- Braćo Srbi i sestre Srpkinje, ne tražimo nijedan drugi put osim onog koji nam kosovski zavet nalaže. Borimo se znanjem, pamćenjem, trajanjem na ovim prostorima, goloruki, borimo se za očuvanje neprolaznih vrednosti i ideala za koje vredi živeti, ali i za koje vredi umreti ako treba - poručila je.

Okupljenima na narodnom skupu obratio se direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

On je podsetio na to kako je zdravstvo na KiM napredovao zahvaljujući naporu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da trpe veliki pritisak vlasti lažne države: morali su da plaćaju kazne jer su hteli da leče obolele, a Priština na to gleda kao na prekršaj, bilo im je zabranjeno da se vakcinišu.

- Mi želimo mir i nećemo dozvoliti da nam neko oduzima osnovno ljudsko pravo na lečenje - istakao je on.

Sudija Ljiljana Stevanović, koja je trpela strašan teror Kurtijeve vlasti, rekla je da su svi srpski sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema tzv. Kosova jer više nisu mogli da budu nemi svedoci i deo toga pošto je Briselski sporazum samo postao mrtvo slovo na papiru dodavši da su tolike godine čekali da se potpisano ispuni a to nisu dočekali.

Građanima se obraća i prvi policajac koji je skinuo uniformu ne želeći da svom narodu uruči opomene zbog preregistracije major Nenad Đurić.

Republika

Foto: Printscreen Tanjug

Nenad Đurić

Slavni moj i napaćeni rode, stajati danas ispred vas nije samo velika čast, već privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece - istakao je.

- Mi druge zemlje nemamo - rekao je Đurić.

Đurić je za Republiku istakao da je velika čast što ga je predsednik Srbije odlikovao.

Na skupu se obraća i Igor Simić koji je govorio o razlozima podnošenja ostavki u kosovskim institucijama.

- Naša čast, obraz i odstojanstvo nam nalažu da podnesemo ostavke i to smo i uradili - rekao je.

Milan Radoičić, bivši gradonačelnik Mitrovice i rođeni Mitrovčanin obratio se okupljenima.

On je pozdravio svoje sugrađane grada heroja, kako je rekao, naglasivši da nema predaje, da se borba nastavlja ali u drugom obliku jer su jutros svi podneli ostavke.

- Šaljemo jasnu poruku mira, poruku da smo svoj na svome. Mnogo puta su pokušali da nas slome, pa nisu uspeli. Neće ni sada. Jutros smo ja i moje kolege zvanično podneli ostavke. Naša borba nije prestala, biće u drugom obliku, nastavljamo dalje - poručio je.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da Srbi sa Severa žele mir, mir i samo mir i uputio apel da ne treba nasedati na provokacije.

- Želim da vam prenesem pozdrave od predsednika Aleksandra Vučića koji je od nas tražio d abudemo mirni i sačuvamo stabilnost. Mi smo svoji na svome i od toga nećemo odustati, jer odavde nema nazad. Živela Srbija - rekao je Rakić.

Nakon njegovog govora puštena je pesma "Ovo je Srbija".

Prve provokacije: Postavljaju se zastave tzv. države Kosovo i Albanije

U Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici grupa mladih provocira postavljanjem kosovskih i albanskih zastava, javljaju Reporteri.

Tu inicijativu su pokrenuli kako bi se pokazalo da je sever "zemlja Kosova i Albanaca".

Kako prenosi RTV Dukađini, pored njih je viđen policijski automobil.

Predsednik Srpske liste pozvao građane da dođu na skup

Predsednik srpske Igor Simić pozvao je građane da dođu na skup:

- Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo - rekao je Simić gostujući na TV Prva.

 

 

Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem.

 

 

Vučić je italijanskom zvaničniku, kao predstavniku jedne od zemalja Kvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu i Metohiji.

Više pročitajte ovde.

EU: Priština da produži rok za preregistraciju!

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas Albanian post.

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

Foto: printscreen

Peter Stano

- To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila - naveo je Stano.

U odgovoru za Albanian post on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu".

Stano je podsetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, preneo je Kosovo onlajn.

Dačić: Traže način da prihvatimo nezavisnost Kosova, a ne političko rešenje!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može prihvatiti, jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar.

Dačić je za TV Prva na pitanje da li je taj predlog Srbija odbila, rekao da je razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Aleksandar Vučić tražio misljenje o njemu.

- Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim - istakao je Dačić.

On je napomenuo da se u dokumentu predviđa da Srbija ne mora da prizna Kosovo, nego da aktima i odlukama, neprotivljenjem članstvu u međunarodnim organizacijama to učini.

- Oni traže način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova, a ne traže političko rešenje - ukazao je Dačić.

On je istakao da "Srbi sa KIM kao i Srbija u celini smatraju da to pitanje nije rešeno".

- To je naše legitmno i istorijsko pravo, to su principi međunarodnog prava i to je situacija na terenu - ocenio je Dačić.

On je ukazao i da međunarodna zajednica, sve dok nema većinu u Ujedinjenim nacijama, ne može ni da zaokruži proces.

Na pitanje da li se Zapadu žuri zbog situacije u Ukrajini, Dačić kaže da se njima uvek žuri, ali da se žuri i Srbiji da bi sprečila ovakve situacije.

- To što se nekome žuri ne znači da ćemo prihvatiti rešenje koje nije pravedno - poručio je Dačić.

On je rekao i da je najvažnija poruka da se Srbi bore za Briselski sporazum, i ukazao da Evropa treba da vidi zašta se bori Albljin Kurti, ali je izrazio sumnju da oni to hoće da vide jer stalno obe strane pozivaju na mir.

- Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom. Zato se traži rešenje, nisu ni međunarodno priznati, zato im treba dogovor sa Srbijom - objasnio je Dačić.

Republika

Foto: Tanjug/T.Radovanović

Ivica Dačić na vanrednoj sednici Vlade Srbije o KiM

Petković: Srbi "saterani uz zid"!

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da iz Brisela sad prvi put govore da Priština treba hitno da udje u formiranje Zajednice srpskih opština i da Aljbin Kurti odmah treba da prestane da "progoni" srpski narod sa kaznama za preregistraciju tablica.

- Zašto nisu reagovali kad je Priština jednostrano 2020. godine ukinula KS tablice i ne želi da ih vrati, iako to stoji u sporazumu, iako su svi Srbi želeli statusno neutralne KS tablice, a niko neće tablice takozvane Republike Kosovo - rekao je Petković za Radio televiziju Srbije (RTS).

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "vrhovni komandant" Srbima na Kosovu i Metohiji, i da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vljosa Osmani neće naređivati kosovskim Srbima.

On je rekao da je Kurti, gaženjem njihovih prava, Srbe "saterao uz zid" i tako ih naterao da juče pruže odgovor napuštanjem kosovskih institucija.

Gradonačelnici četiri srpske opštine podneli ostavke

Jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Predsednik se obraća građanima u 21 čas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji u 21 čas na TV Pink povodom krize na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading