DANI ODLUKE ZA SRBIJU: Završen sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija, Srbi napustili kosovske institucije!

Autor:

Vesti

05.11.2022

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima niz veoma bitnih sastanaka.

DANI ODLUKE ZA SRBIJU: Završen sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija, Srbi napustili kosovske institucije!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Predsednik Vučić tokom noći razgovarao je sa Srbima sa Kosova i Metohije i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

Sastanak sa Lajčakom trajao je do duboko u noć, više od 5 sati.

 

Lajčak: Dug i težak razgovor

- Dug i težak, ali iskren razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć. Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost zarad sigurnosti i stabilnosti. Nasilje mora biti izbegnuto - napisao je Lajčak na Tviteru.

Dodao je da je dogovoreno da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju poštovati i u potpunosti sprovoditi.

 

 

Počela vanredna sednica Vlade Srbije

Hitna sednica Vlade Srbije počela u 10 časova.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Sednica Vlade Srbije

Na njoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a tema je razgovor predsednika sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti - napisao je predsednik nakon sednice.

 

 

Sastanak sa ambasadorkom Čen Bo

Predsednik Srbije se sastao sa amabasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo. Sastanak je počeo u 11 časova.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Aleksandar Vučić sa Čen Bo

Vučić je ambasadorku Kine informisao o tome da je Beograd ispoštovao Brisleski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Obavestio sam ambasadorku Narodne Republike Kine o situaciji na KiM i poziciji naše zemlje. Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma - napisao je Vučić na Instagramu.

 

Predsednik se sastao sa ambasadorom Rusije

Vučić je nakon sastanka sa ambasadorkom Kine odmah imao sastanak sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

- Informisao sam abasadora Bocan-Harčenka o bezbednosnoj situaciji na KiM i priscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju. Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje - napisao je predsednik na Instagramu.

 


Sastaju se Srbi sa KiM

U opštini Zvečan u podne je počeo sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM s predstavnicima svih kosovskih institucija na severu, na kome će se razmatrati predlog Srpske liste da napuste sve kosovske institucije zbog toga što Priština krši Briselski sporazum.

Na sastanak su došli čelnici Srpske liste i sve četiri opštine sa severa - Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Republika

Foto: Kosovo Online

Počeo sastanak Srba sa KiM

Oni će se posle sastanka obratiti medijima, koji su se u velikoj meri okupili ispred zgrade opštine.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je jutros izjavio Tanjugu da će u nedelju Srbi sa severa održati u Severnoj Mitrovici najmasovniji protest srpskog naroda na KiM.

- Mogu da potvrdim da su i naši građani i svi koji su deo tih institucija nakon devet godina podvukli crtu i rekli - ovo je više nepodnošljivo, Priština gazi sve potpisan sporazume bez ikakavih konsevenkci iz međunarodne zajednice. Nekad smo imali anemična saopštenja, a danas već imamo i ćutanje, što oni to tumače kao odobravanje - rekao je Simić.

Kaže da Srbi sa severa žele da se sačuvaju mir i budućnost za pokolenja koja dolaze za naš narod na ovim prostorima.

Republika

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM/Ivica Simić

 


- I u tom smislu ćemo učiniti sve da sačuvamo i mir i Srbe na prostoru KiM. Nijedna naša odluka neće biti ishitrena i neće voditi u avanturizam, ali će svaka naša odluka biti jedinstvena i poslaće jasan signal i poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici, da Srbi neće nemo posmatrati kako se razvlašćuju i kako Aljbin Kurti kadrira i smenjuje časne i poštene ljude poput Nenada Ðurića, i kako se gaze svi potpisani sporazumi i Priština silom pokušava da rešava otvorena pitanja u dijalogu - naglasio je Simić.

Završen sastanak Srba sa KiM: Napuštamo institucije!

Jedinstveno smo doneli sledeće zaključke: Priština ruši Briselski sporazum, pozivamo ih da se vrate poštovanju međunarodnog javnog prava. Pod dva, Srbi sa KiM su izloženi teroru i nezakonitim jednostranim aktima Prištine, od nasilnih upada na sever, izgradnje 4 albanske policijske baze na privatnoj imovini, preko etničko motivisanih progona, zabrane prava glasa do pokušaja izazvinja humanitarne katastrofe.

Republika

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM/Ivica Simić

 

Pod tri, zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno pravo i Briselski sporazum, odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu, sve 4 opštine na severu. Ostaju na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo, što znači dok ne formira ZSO, povuče odluku o tablicama - dodao je on.

Nakon Rakića, svi predstavnici institucija, takođe, dali su neopozivu ostavku na svoje funkcije.

Policajci su nakon ostavki, skinuli i odložili svoje uniforme, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom koji nije prestajao.

Telefonski razgovor sa ambasadorom Hilom

- U dugom i sardržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona - napisao je predsednik na Instagramu.

Vučić stigao u Patrijaršiju!

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u 13 sati u Patrijaršiju gde će razgovarati sa patrijarhom SPC Porfirijem o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

 

Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata.

Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese - napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

U nedelju veliki skup u Mitrovici

U nedelju je zakazan veliki skup Srba na severu KiM na kome će svi poneti zastavu naše zemlje, a najavljeni su i protesti zbog terora režima Aljbina Kurtija.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading