(FOTO, VIDEO) NEMA PREDAJE! KM OSTAJE! Vučić nakon Saveta za nacionalnu bezbednost: Nećemo ostaviti na cedilu Srbe na KiM!

Autor:

Vesti

27.10.2022

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje se obraća javnosti.

(FOTO, VIDEO) NEMA PREDAJE! KM OSTAJE! Vučić nakon Saveta za nacionalnu bezbednost: Nećemo ostaviti na cedilu Srbe na KiM!

Foto: Tanjug/R.Prelić

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik se na početku obraćanja osvrnuo na sastanak koji je imao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 - Saslušali smo jutros zahteve predstavnika Srba sa KiM, koji su nas upoznali sa njihovim problemima, posebno u predvečerje ultimatuma koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, kada je reč o tablicama koje je izdala Srbija. Do sada je 18 lica ukupno sa KiM prihvatilo promenu i uradila ono što su tražili. Pretnje Prištine da će nastaviti sa spovođenjem akcije, u potpunosti ugrožavaju stabilnost, mir i opstanak našeh naroda - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić

- Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, gde smo dobili stavove zemalja Kvinte, u tački dvam koji se tiče registarskih tablica, se kaže, da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna. Saopštio sam da to nije istina, da je reč o notornim lažima - rekao je predsednik i dodao:

- Sve vreme se govori o KS tablicama, a KS su statusno neutralne tablice. Oni kažu ne može, da su ukinuli KS tablice, da mogu RKS tablice. To što priča Priština, Evropska unija, nigde ne piše. Može im se. Ja ponavaljam, mi prihvatamo KS tablice, statusno neutralne tablice, ali oni neće ni da čuju.-

- U skladu sa svim što sam rekao pročitaću vam sada sve tačke koje se tiču slobode kretanja i tablica. Tačka 6 o slobodi kretanja i tačka 7 iz 2011. kažu: Tačka 7 – svi vlasnici automobila će koristiti RKS ili KS registarske tablice. Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, distribuiraće ih iz EULEKS-a ako bude potrebno. Zašto svuda postoji priča o KS tablicama? Zato što su KS tablice statusno neutralne tablice. Kažemo im dajte nam KS tablice za Srbe, oni kažu “ne, ukinuli smo KS tablice”. Oni su izmislili nelegitimitet nepostojećeg papira, paragrafa i svega drugog. To što priča Kvinta, Priština i svi ne piše nigde. Baš ih briga. Ukazao sam im na to, ali nisam ni dobio odgovor. Može im se. U mogućnosti su da budu bahati i rade šta hoće. Tačka 5 – Kosovo će produžiti trajanje KS tablica do 2022, a potom ponovo razmotriti produžavanje, a ne ukidati ih. Oni neće da čuju za statusno neutralne tablice. Zbog odluke iz 17.09. 2020. gde se kaže “odmah treba ukloniti sve to iz statusnih akata”, sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali.

- Plan je da puste da izađu, ali da im ne daju da nikada više uđu na teritoriju tzv. Kosova. Neće biti ponavljanja 2004. niti ikakvih akcija sličnih tome. Mi smo danas razmatrali i francusko-nemački plan i o tome ćemo ih obavestiti. Ono što je veoma važno, želim da vam ukažem na činjenicu na ulogu Nato. Nije uloga Nato-a da se bori protiv lokalnog stanovništva. Kada će snage Nato početi da postupaju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, to je moje pitanje. Zabranjeno je formiranje tzv. Vojske Kosova, a oni puštaju da ta vojska pravi baze, upada na sever Kim. -

 

 

- Srbi sa KiM su nam rekli da će demokratskim putem na miran način pružiti otpor prištinskim vlastima. Njima je plan da im ne dozvole da se vrate na teritoriju autonomne pokrajine, a da ih pre toga puste na teritoriju Srbije. Mislili su da će to da bude lagana odluka i da im svet neće zameriti, svakako će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda – naglasio je Vučić.

- Postoje stvari koje mi ne možemo da prihvatimo. Ono što je veoma važno jeste da želim da vam ukažem na činjenicu pošto se svakodnevno spekuliše o ulozi NATO-a – nije njihova uloga da se bore protiv lokalnog srpskog stanovništva, koji se bori protiv nepravde, jer jedini koji poštuju povelju UN i pravni poredak uključujući rezoluciju jesu Srbi na KiM i Srbija.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

- Moje pitanje je, a po kom aktu im prave vojsku? Gde su to UN dozvolile, kada, koja je to tačno rezolucija, deklaracija, ili bilo kakav pravni akt, očekujem da me upute samo na jedan akt po kome oni na to imaju prava. Ne postoji ni jedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske, i umesto da razmišljaju kako da spreče upad ROSU na  teritoriju severa, oni to dozvoljavaju i da svaki put bude situacija na ivici incidenata, dok mi gledamo kako da sačuvamo mir. To govori paragraf 6, aneksa prvog, koji direktno zabranjuje formiranje vojske Kosova. Na osnovu čega formirate vojsku na Kosovu? Gde to piše? Ja umem da čitam na raznim jezicima, bar na 6. Gde to piše, u kom aktu – upitao je Vučić.

Podržaćemo naš narod

Predsednik je istakao da će država podržati srpsko stanvništvo na Kosovu i Metohiji, koji samo želi da živi mirno.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

- Što se tiče naših zaključaka, kao što ste čuli, pripremili smo jednoglasan odgovor. Dogovorili smo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da deeskalira situacija. Verujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini, a i kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj politici koju su donosili, da ne idu protiv srpskog naroda, koji živi u skladu sa Rezolucijom 1244. Govorili smo i o stanju sa našim oružanim snagama - istakao je.

Predsednik je istakao i da se nećemo predavati.

- Baš ovim bi trebalo da se bavi Nato, da na sever KiM da bi se ušlo mora da se dobije saglasnost Kfora, i gradonačelnika četiri opštine, ali šta ih briga. Neću da se bavim motivima Kurtija. Zašto sme sve ovo da radi, zato što nikada nije bio kažnjen. Jedino što su radili, jeste da su im pružali podršku. Jedno je sigurno Srbe sa KiM nećemo ostaviti na cedilu - istakao je predsednik.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Savet za nacionalnu bezbednost

- Nema predaje! KM ostaje, baš kao što smo rekli i pre mesec dana i više meseci! Da, obavljen je deo preregistracije, ali u KS, a ne u RKS, i to uglavnom na jugu. KS tablice govore o statusnoj neutralnosti, sve će da prihvate osim tablica. Što se tiče srpskog naroda, oni su tražili sastanak sa mnom. Mi smo im rekli da ne nasedaju na provokacije, to je bila moja molba. A da neko preduzima oružane akcije protiv njih, neće moći - kazao je Vučić, komentarišući konstatacije novinarke N1 da su "još 2018. čelnici Srpske liste  pozivali na preregistraciju, zašto tada, a ne sada".

- Ako se dogode ubistva i progon srpskog stanovništva, nema predaje i neće biti 17. marta 2004. godine. -

O izjavi Mlađana Đorđevića za albanske medije rekao je da je njima sve srpsk problem.

- Oni bi svi voleli da ne postoje Srbi, za njih je Republika Srpska problem, sve srpsko je problem. Kaže, mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, pa što smo onda pregovarali u Briselu? Što ste nam slali onda ovaj plan, pošto je on suprotan Ustavu Srbije. Ustav nepostojeće države je viši u hijerarhiji pravnih akata, gde to piše, po kom principu? Jeste to sami smislili ili vam je neko pomogao? Tražim baš ono što smo potpisali. Prvo to, pa ćemo da razgovaramo dalje. Što se tiče pohvala Prištini, nemam ništa protiv toga. Što se tiče izjava Mlađana Đorđevića, da će Srbija u NATO, da Srbija uvodi sankcije Rusiji, kakve ja gluposti slušam na nacionalnim frekvencijama, ovo se ne odnosi na N1 i Novu S. Jedan kaže, sve nam je skuplje od Nemačke i drugih zemalja i takve gluposti i šta ja sad treba da radim? On kad ne bi lagao, ne bi ni postojao.

Obraćanje predsednika Srpske liste Gorana Rakića

Prethodno se predsednik sastao sa predstavnicima Srba sa KiM, nakon koga se medijima obratio Goran Rakić, presednik Srpske liste.

-  Danas smo imali sastanak sa predsednikom Vučićem i mogu da kažem da sastanak nikada nije bio kraći. Dobili smo čvrste garancije i uveravanja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod i nakon ovog sastanka predsednik ima sastanak Saveta za nacionalnu bezbednos i nakon toga će se i on obratiti javnosti - rekao Rakić.

 

 

- Mi ćemo štiti našu imovinu na KiM. To će biti miran demokratski i nenasilan otpor naroda. Ne znam u šta će se sve to pretvoriti ukoliko neko krene da nasilno uzima našu imovinu.

- Iako Priština vodi kamapnju svake vrste i uložila je nekoliko miliona evra, Srbi veruju samo državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Ukoliko Priština krene da nasilno uzima vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i ulaze do severa i ulaze ka centralnom Kosovu. Hvala predsedniku, hvala državi Srbiji što je izdvojio vreme da bude sa nama i što je sa nama kada je najteže, ne samo kada je lepo.

Podsetimo, rok za preregistraciju tablica na Kosovu i Metohiji ističe, 31. oktobra, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, i pored zahteva EU i SAD, odbija da ga produži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading