ANALENA POBRKALA LONČIĆE: Šefica nemačke diplomatije napala Srbiju

Autor:

Vesti

17.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berbokova, samo njoj znanom logikom, povezala Putinov hibridni rat i migrante koji stižu u našu zemlju.

ANALENA POBRKALA LONČIĆE: Šefica nemačke diplomatije napala Srbiju

Foto: Tanjug/AP

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok upozorila je da bi Rusija mogla pokušati da podeli Zapad, koristeći izbeglice, i optužila Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza.

Berbokova je, na kongresu stranke Zelenih, rekla da Rusija teži da proširi hibridni rat.

- Ovaj rat se ne vodi samo oružjem, već se vodi i energentima, za šta smo našli odgovor. Ali se vodi i širenjem straha i izazivanjem podela, a to je ono što moramo sprečiti - poručila je ona.

PREUZELI ULOGU

Istakla je da je u takvoj situaciji jasno šta će biti sledeće, a to su izbeglice, i to ne one iz Ukrajine.

Berbokova je direktno optužila Srbiju, rekavši da u tom hibridnom ratu učestvuju i druge zemlje, i s tim u vezi optužila Beograd da pušta veliki broj migranata bez viza. Poručila je i da se ne sme dozvoliti podela u društvu i da Nemačka ne sme dozvoliti da je neko zastraši.

Ovo je prvi put da s tako visokog nivoa stigne direktna optužba na račun Srbije, pa uz to još u kontekstu navodne povezanosti s Rusijom. Kako ocenjuje naš bivši ambasador u Berlinu Milovan Božinović, takve tvrdnje su apsurdne.

- Nemačka je, nažalost, preuzela ulogu unutar EU da nam se obraća naročito grubim, naredbodavnim i pretećim jezikom, što ne može biti jezik kojim članice EU i kandidati za članstvo treba da međusobno komuniciraju - istakao je Božinović.

Naravno, kaže on, da konsultacije sa EU o ovom problemu imaju smisla i Srbija je, koliko je dosad poznato, pokazala dobru volju da pomogne u granicama mogućnosti, u okvirima svog pravnog sistema.

Komentarišući izjavu Berbokove da Rusija želi da podeli Zapad, koristeći izbeglice, a da Srbija pušta veliki broj migranata bez viza i tako učestvuje u hibridnom ratu, Božinović kaže da se takav rečnik nikom u Srbiji neće dopasti, a kako dodaje, nekako i istanjuje i obesmišljava žargon pretnji ako se tako agresivno upotrebljava.

NE PRILIČI IM

- Analena Berbok i njena partija su predvodnici ovakvog netaktičnog nemačkog obraćanja Srbiji, što, uz sva povremena neslaganja kojih je uvek bilo, nije svojstveno nemačkoj političkoj kulturi izgrađivanoj poslednjih decenija, niti takav jezik, kad se sve činjenice uzmu u obzir, Nemačkoj dobro stoji - naglasio je Božinović i dodao:

- To isto važi i za izjave u kontinuitetu ministarke Berbok, koja ignoriše činjenicu da Srbija nudi široki spektar opcija za kosovski problem, ali da priznanje Kosova ne prihvata nijedna partija ni u vlasti ni u opoziciji. Njeno je da ovu činjenicu, dopadala joj se ili ne, primi s respektom, a ne da je, prstom u oko, nipodaštava.

Anđelković: Nema veze s migrantima

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dragomir Anđelković

Nemačka je prethodnih dana poslala više poruka Srbiji, od toga da je za članstvo u EU neophodno da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo do pretnji o mogućoj suspenziji bezviznog režima jer Beograd, navodno, pušta veliki broj migranata bez viza sa ciljem destabilizacije Evrope, što analitičar Dragomir Anđelković vidi kao pritisak Berlina s namerom da zaokruži politiku koju zajedno s drugim zapadnim zemljama vodi decenijama prema Srbiji.

- To sigurno nema veze s migrantima, to je vrsta pritiska - ističe Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nesa

17.10.2022 07:58

treba pomoći Americi