ZAVRŠEN SASTANAK U LUKSEMBURGU! Evropska komesarka: Vučić je obećao da će se Srbija usaglasiti s našom viznom politikom!

Autor:

Vesti

14.10.2022

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU će blisko sarađivati sa našom zemljom i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana.

ZAVRŠEN SASTANAK U LUKSEMBURGU! Evropska komesarka: Vučić je obećao da će se Srbija usaglasiti s našom viznom politikom!

Foto: pixabay.com

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je danas na sastanku u Luksemburgu da su razgovori sa Srbijom o prilivu migranata podignuti na najviši nivo, te da imaju obećanje da će se Srbija saglasiti sa viznom politikom EU.

- Razgovori sa Srbijom su se već podigli na najviši nivo. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je direktno razgovarala s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mi smo dobili obećanje da će se Srbija usaglasiti sa našom viznom politikom, počevši od nekih nacionalnosti sa kojima je situacija veoma hitna, poput Tunižana, Indijaca i ljudi iz Burundija - izjavila je Johanson, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zbog povećanog priliva broja migranata, posebno na Balkanskoj ruti.

Kako je dodala Johanson, EU će blisko sarađivati sa Srbijom i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana.

- Zaista očekujem da se usaglase. Naravno, ne isključujem i neke druge mere ukoliko se to ne desi, ali za početak je dobro što su obećali da će se usaglasiti sa nama - navela je evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Takođe, prvi potpredsednk Vlade Češke Vit Rakušan rekao je da želi da poseti Srbiju i vidi napredak u ovoj oblasti.

- Nastavićemo razgovore sa Srbijom. Ja lično želim i da posetim zemlju i da održim sve neophodne sastanke, ali znate, mi želimo da vidimo rezultate i napredak na ovom polju. To je jako važno zbog bezbednosti građana Evropske unije. Ne možemo da isključimo neke naredne korake, ali početak bi uvek trebalo da bude debata sa našim partnerima iz Srbije - rekao je Rakušan, prenosi Blic.

Rakušan je odgovorio i na pitanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo, što je preporučno u Izveštaju Evropske komisije objavljenom u sredu.

- Ta debata je sada na nacionalnom nivou svih zemalja članica. Prvo treba da je završimo na tom nacionalnom nivou, a potom bi ona mogla da bude i među temama sledećeg meseca na nivou Evropske unije u Savetu. Ne želim da kažem konkretan termin kaa bi ti razgovori mogli da budu završeni, ali ono što je znam je da je većina zemalja spremna za viznu liberalizaciju za Kosovo - naveo je prvi potpredsednk Vlade Češke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading