VUČIĆ NA SAMITU U PRAGU: Naš je posao da kupujemo najjeftiniju moguću naftu (VIDEO)

Autor:

Vesti

06.10.2022

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se na Samitu u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

VUČIĆ NA SAMITU U PRAGU: Naš je posao da kupujemo najjeftiniju moguću naftu (VIDEO)

Foto: printscreen

- Izgradnja takozvanih povezujućih transmisionih sistema je važan za nas - rekao je Vučić.

Kako je predsednik naveo, sve što je sa Rusima, kada je u pitanju gas, urađeno, dobro je, međutim, nismo mogli koliko smo želeli da se obezbedimo.

- Juče kada je sve to trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske i jedne baltičke i jedne nedaleko baltičke zemlje, Hrvatska je izašla sa argumentacijom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. Onda se postavilo pitanje je l’ se kažnjava Rusija ili Srbija? Zahvaljujem se Radevu koji je danas bio izuzetno fantastičan, rekao je da nije fer prema Srbiji. Isto je rekao i Micotakis… - kaže Vučić.

Predsednik kaže da je Srbija manji potrošač od Mađarske, Češke i manjih zemalja, a predstavlja pretnju, dok mnogo veće zemlje ne smetaju.

- Čim ovo završimo, idem na najvažniji sastanak, Šolc i Makron. Taj sastanak je pomeren, pa se nadam da ću se sastati i sa Ursulom Fon Der Lajen. Dobio sam informacije da će ključna tema našeg razgovora biti KiM - navodi on.

- Srbija može da uvozi bilo koju naftu a da to nije Ruska, isto tako svako može da ode u Jasenovac, samo predsednik Srbije da ode. Svako može da koristi ćirilicu, ali samo u 4 zida svoje kuće. Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne ugovore? Podsetiću vas da sam obzirom na sve to što su nam radili, mi smo i tada govorili da nikada nismo imali problema sa Hrvatskom kada je u pitanju korišćenje Janafa. Oni to za nas više nisu, ko će nama da odlučuje odakle ćemo mi da uvozimo? Pritom, veliki deo janafa pripada Srbiji, mi sve svoje obaveze na vreme izmirimo - kaže Vučić.

- Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po dobrim cenama. Želeli smo da nastavimo, ali nismo uspeli da se dogovorimo. Želim ljudima i da objasnim šta se ovo desilo sa naftom. Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke, i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinula ta tema. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima tu cenu nafte - rekao je on i naglasio:

- Odluka o nafti je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato sto sam hteo da idem u Jasenovac.

Predsednik je potom progovorio o optužbama na račun Saudijske Arabije, koja posluje sa Rusijom.

- Imate rast cena nafte, koja je ogromna. Danas vam Zelenski saopštava da neće moći da izvoze energiju… To će se naći na jednom tržištu uz bezbroj problema za sve nas. Kako ćemo da preživimo kada ćemo sami sebi u sred Evrope da položimo nogu? Ne postoji racionalno objašnjenje za sve ovo, osim to što sam želeo da odem u Jasenovac da položim venac - dodao je Vučić.

- Naš je posao da kupujemo najjeftiniju moguću naftu, a evo sada, imamo i porast cene dizela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading