NOVA DRUŠTVENA MREŽA DOVODI U OPASNOST NAJMLAĐE? Prihvatajte zahteve samo od prijatelja!

Autor:

Vesti

29.09.2022

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova aplikacija Bereal, poručuje da bismo u svakom momentu trebali da budemo ono što jesmo, ali sa druge strane, kao na dlanu, nudi i našu lokaciju, pa tako svako koga prihvatimo može znati gde smo u svakom momentu, što zabrinjava.

NOVA DRUŠTVENA MREŽA DOVODI U OPASNOST NAJMLAĐE? Prihvatajte zahteve samo od prijatelja!

Foto: Shutterstock

Influenser Andreja Andrejić koga na Tiktoku prati više 200 hiljada ljudi i koji ima 11 miliona lajkova, ukazao je na opasnost koja vreba na novoj društvenoj mreži, koja se zove BeReal.

Naime, ova nova društvena mreža funkcioniše tako što se u zadatom momentu fotografišete bez ikakvog filtera, nevezano za to šta u tom trenutku radite. Ne možete da birate fotografiju, niti da je menjate.

- Funkcioniše tako što vama i svim vašim prijateljima jednom u toku dana stigne notifikacija, koja kaže da imate dva minuta da se fotografišete prednjom i zadnjom kamerom i da pokažete gde ste i šta radite u tom trenutku. Moram priznati da je meni lično jako zanimljivo, volim da vidim šta moji prijatelji u bilo kom trenutku rade - navodi Andrejić u svom klipu na Tiktoku.

Ono što je zapazio ovaj mladi infulenser je to da se radi o opasnoj društvenoj mreži, uzevši u obzir to da jako precizno deli lokaciju korisnika.

- Imam osećaj da nikada nije postojala opasnija društvena mreža. Zato vas molim, jer vidim da puno dece koristi ovu aplikaciju, prihvatajte zahteve samo od svojih prijatelja. Nikako od nekih nepoznatih ljudi, jer je lokacija na aplikaciji toliko precizna da nekada može pisati i ulica gde se nalazi. Kul je, zanimljiva, ali je koristite pametno - zaključuje Andrejić.

@styleofandrew Sve sto treba da znate o novoj drustvenoj mrezi “BeReal” ⚠️ OPREZ #styleofandrew ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

BeReal aplikacija je kreirana u Francuskoj, sa ciljem da budu potpuna suprotnost društvenim mrežama na kojim su se proslavili popularni influenseri, poput Instagrama i Tiktoka. 

Na ovoj mreži, potpuno je ukinuto postojanje filtera i gomile funkcija kojima se služe aplikacije poput Fejsbuka, Instagrama i TikToka. On čuva potpunu autentičnost korisnika i brani brendiranje.

KAKO FUNKCIONIŠE APLIKACIJA

* Nema filtera.

* Korisnici dobijaju dvominutni prozor da snime fotografiju.

* Dvominutni prozor stalno menja vreme, stvarajući osećaj spontanosti i sprečavajući korisnike da postave fotografije. Svi korisnici iz istog geografskog regiona dobijaju isti dvominutni prozor.

* Aplikacija koristi kameru telefona da snimi fotografiju koja je okrenuta napred i selfi, tako da drugi korisnici mogu da vide u realnom vremenu autentičan pogled na ono što kreator doživljava.

* Ako se korisniku ne sviđa njihova fotografija, može je ponovo snimiti jednom i postaviti do dva sata kasnije. Međutim, aplikacija BeReal će označiti tu fotografiju kao odloženu kako bi drugi korisnici znali da je to preinačenje. 

Foto: Shutterstock

 

KAKO BEZBEDNO KORISTITI APLIKACIJU

Prema Apple App Store-u, BeReal je namenjen deci uzrasta od 12 i više godina. U međuvremenu, Google prodavnica aplikacija navodi aplikaciju BeReal kao T za tinejdžere. Pa, koja je razlika? Prema Odboru za ocenjivanje softvera za zabavu (ESRT), aplikacije se ocenjuju u nekoliko kategorija. Su: E za svakoga E10+ Svi od 10 godina i više T za tinejdžere ili 13 godina i više M za zrelo A za odrasle E10+ se generalno smatra pogodnim za decu uzrasta od 10 i više godina i može uključivati „crtani film, fantaziju ili blago nasilje, blag jezik i/ili minimalne sugestivne teme“, navodi ESRT. T za tinejdžere je, s druge strane, malo odrasliji i može da sadrži „nasilje, sugestivne teme, grub humor, minimalnu krv, simulirano kockanje i/ili retku upotrebu grubog jezika“, navodi se na portalu Parents.com.

BeReal mora biti transparentan o tome koje informacije prikuplja, kako se te informacije koriste i koliko dugo aplikacija čuva te informacije, a sve se to lako može pronaći na jednostavnom grafikonu u njihovoj politici privatnosti.

Foto: Shutterstock

 

Koliko god aplikacija BeReal izgledala bezbedna, uvek je mudra ideja da roditelji preuzmu i provere bilo koju novu aplikaciju kako bi bili sigurni da vide i razumeju ono čime se njihova deca aktivno služe. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading