ĐILAS: Beograd i Priština moraju da budu spremni na kompromise!

Autor: Republika

Vesti

17.08.2022

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas izneo je svoj stav o pitanju Kosmeta i potencijalnom ulasku Srbije u EU, ali i uvođenju sankcija Rusiji.

ĐILAS: Beograd i Priština moraju da budu spremni na kompromise!

Foto: ST/V.Lukić

Interes Srbije je da stabilizuje ekonomiju i infarstrukturne kapacitete, u susret zimi i narednim godinama, koje će biti teške, kao i da se približimo Evropi, što znači i uskladimo našu spoljnu politiku sa EU, ali i da se postigne nacionalni konsenzus po pitanju KiM - da smo spremni da razgovaramo o svemu, osim o priznanju, ocenjuje lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Zato smatra da bi bilo dobro da glavne političke stranke imale istu ili sličnu viziju Srbije - gde treba da ide i kako da izgleda, jer bi to olakšalo diskusije, ali konstatuje da takva situacija ne postoji. Važno bi bilo, kaže, i da se institucije poput SANUSPC, univerziteta uključe.

On kaže da bi trebalo da se "približimo Evropi što je moguće više, kako ne bismo ostali izolovani u ovoj podeli sveta, ali i da radimo na smanjenju tenzija, agresije u društvu, strašnih podela koje ostavljaju posledice po zemlju i kvalitet života građana".

"Kompromis je nužan"

Kada govori o očekivanjima od nastavka dijaloga u Briselu, kaže da bi, za bilo kakvo rešenje, obe strane morale da budu spremne na kompromis.

Smatra da je potrebno više spremnosti sa albanske strane da ispune ono što su potpisali, da se krene sa ZSO, koja, kaže, realno i nema neke velike ingerencije, ali da je potreban određeni stepen spremnosti sa naše strane za neke stvari. Ističe da on nema nikakav problem sa tim da kosovski Albanci prolaze kroz Srbiju sa svojim tablicama, "i da mi sa našim prolazimo kroz KiM".

On stav SSP da Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa politikom Evrope, obrazlaže konstatacijom da, iako svestan sankcije neće rešiti ništa, kao i da ove dosadašnje nisu zaustavile rat u Ukrajini, postoji jasna opasnost da Srbija postane izolovana u Evropi u svom stavu.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Đilasov stav je da se držimo svog cilja

- A posledice takvog našeg stava mogu da budu katastrofalne po Srbiju - upozorava, i dodaje da moramo da gledamo šta je interes Srbije, kao što Rusija gleda svoj interes.

Dodaje da su se sve zapadne kompanije povukle iz Rusije, pre svih nemačke, i ukazuje da bi povlačenje nemačkih kompanija iz Srbije sutra, za našu zemlju bila ekonomska katastrofa, koju ne možemo da dozvolimo.

"Najteže političko pitanje"

Upitan da li je rešenje kosovskog pitanja jedan od najvažnijih nacionalnih interesa, Đilas kaže da je to je najteže političko pitanje, koje lebdi nad generacijama i oko kojeg mora da se napravi nacionalni konsenzus.

Saglasan je da o situaciji na KiM treba da se raspravlja u parlamentu, a bilo bi dobro, predlaže, da se donese zajednička deklaracija, koja će se pozivati na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN u kojoj će se jasno reći - spremni smo da razgovaramo o svim temama, o normalizaciji odnosa, ali ne o priznanju Kosova, jer to nije opcija koju podržava bilo koja ozbiljna politička snaga u Srbiji.

Navodi i da to sadašnja situacija sa Prištinom i Kurtijevim potezima koji su stalno usmereni ka podizanju međunacionalnih tenzija, uz svakodnevne poruke o mogućem ratu i sukobu na severu KiM, za posledicu ima odlazak ljudi sa severa.

Republika

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti

Na konstataciju da se u poslednje vreme jačaju pritisci da sporazum sa Prištinom, treba da rezultira priznanjem Kosova, Đilas navodi da ga nije obradovala izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je to rekao u junu u Prištini, jer taj uslov koji je on postavio ne postoji ni u jednom papiru koji EU pstavila pred Srbiju.

"Očekujemo vanredne izbore u Beogradu"

On kaže i da SSP traži vanredne izbore u Beogradu i očekuje ih u martu naredne godine. Partiju na čijem je čelu vidi kao najjaču opozicionu stranku na političkoj sceni Srbije, koja će u sledećem periodu raditi na svojoj infrastrukturi i organizaciji.

Republika

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIC

Đilas o vanrednim izborima u Srbiji

- Tražimo izbore. Imali smo političku krizu u Beogradu, pitanje legitimiteta vlasti, koja se formira tako da je većina za jedan, uz situaciju u kojoj su opozicione stranke ukupno dobile 70.000 glasova više nego vlast. To sam postavio Aleksandru Vučiću na sastanku, on je to javno potvrdio, i rekao da je spreman da budu izbori i da će oni biti u martu - rekao je on.

Kako je kazao, "Vučić je, gledajući mene u oči, rekao da će biti izbora, javno je rekao da će biti izbori, i mi u SSP te izbore očekujemo i od jeseni ćemo početi sa pripremama".

Dodaje da mu je žao što neke opozicione stranke govore da u to ne veruju, da će izbora biti samo ako će Vučić sigurno da pobedi što, kaže, nije baš motivišuće za birače.

Na pitanje da li će SSP na te izbore izaći sam, Đilas odgovara da će na te izbore izaći sa onima sa kojma čine poslaničku grupu "Ujedinjeni" (PSG, Pokret za preokret i Sloga), ali i da postoje još neke stranke i organizacije, sa kojima bi mogli da naprave zajedničku listu za beogradske izbore.

- Ja sam jasno rekao da sa Narodnom strankom nećemo saradjivati, njihovi stavovi bliži su desnom bloku, gde su Dveri i Zavetnici, nego našem. Posle izbora možemo da sarađujemo, ako dodjemo u situaciju da formiramo vlast, sa svima koji su spremni da daju prave ljude, koji mogu nešto da urade - rekao je Dragan Đilas.

Kaže i da će poslanici SSP u parlamentu glasati za svaki dobar predlog koji dođe sa bilo koje strane, uključujući i vlast.

- Kako da budemo protiv nečega što verujemo da će doneti bolji život svima? Ne može politika da bude da ste protiv svega što vaši oponenti predlože - rekao je Đilas, dodavši da očekuje da i vlast pokaže razumevanje za dobre predloge opozicije i da takve predloge prihvati.

Dodaje da će SSP davati konkretne predloge, a svojim ponašanjem pokazivati da postoji pristojna Srbija, i ukazivati da je različitost dobra, jer onda postoji debata, dok jednoumlje nikako nije dobro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Veteran

17.08.2022 14:43

Dragan smrdibuba