JEDINO VUČIĆ SMETA EVROPI: Svi mogu da se vide sa Lavrovim, samo naš predsednik ne može

Autor:

Vesti

29.07.2022

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi mogu da razgovaraju s ruskim zvaničnicima, samo je problem kad to radi Srbija. Licemerje Evropske unije, pre svega, ali i cele međunarodne zajednice, ogoljeno je po ko zna koji put.

JEDINO VUČIĆ SMETA EVROPI: Svi mogu da se vide sa Lavrovim, samo naš predsednik ne može

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Državni sekretar SAD Entoni Blinken tražio je razgovor s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim (i dobiće ga kad Lavrovu bude odgovaralo, kako je saopšteno). Bajdenov najbliži saradnik je najavio da će razgovor iskoristiti da izvrši pritisak na Lavrova da odgovori na ponudu koju je administracija SAD iznela Moskvi - da obezbedi oslobađanje dvoje američkih državljana, košarkašice Britni Griner, uhapšene zbog droge nedelju dana uoči početka rata, i špijuna Pola Vilana koji su zatvoreni u Rusiji. U zamenu Bajdenova administracija je ponudila da razmeni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za Grinerovu i Vilana. Sve to, međutim, za nas nije toliko važno...

DUPLI ARŠINI

Naime, dok se Srbiji spočitava svaki kontakt s Moskvom, Amerika je, kada joj to iz nekog razloga odgovara, i te kako spremna da razgovara s ruskim zvaničnicima. I ne samo oni, francuski predsednik Emanuel Makron je u više navrata od početka rata razgovarao s Putinom, kao i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je više puta ponovio da je održavanje komunikacije s ruskim predsednikom bitno.

Osim što vode telefonske razgovore, međusobno se i posećuju, pa je tako u poslednjih deset dana ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto putovao u Moskvu i sastao se s Lavrovim, dok je ruski ministar spoljnih poslova pre pet dana boravio u Egiptu, gde je s predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarao o zajedničkim trgovinskim sporazumima, izvozu žitarica, ukrajinskoj krizi... Ali nikome od njih se zbog toga ne zamera.

Ipak, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara s Putinom ili kada Lavrov najavi posetu Srbiji, nastane opšta drama i digne se kuka i motika!

NAŠI INTERESI

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ističe da licemerje preteže u svetskoj politici.

- Velike sile, čak i kada ratuju, nemaju problem da komuniciraju ako to odgovara njihovim interesima. To govori o jednoj dubokoj krizi svetskog poretka i međunarodnih odnosa i činjenici da licemerje i dvostruki standardi i dalje pretežu svetskom politikom tako da na to sve male zemlje moraju da računaju. Tako je i što se Srbije tiče, mi smo na to odavno već navikli, ne obaziremo se previše jer znamo da naše interese moramo da branimo upornom borbom, ne obazirući se na tuđe interese, komentare i pritiske - kaže Miletić.

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Jovanov: Kod njih iskrenost nije vrlina

Član Predsedništva SNS Milenko Jovanov kaže da iz ovog možemo nešto i da naučimo.

- Mi smo navikli na dvostruke aršine i ovo nije nešto što treba da nas iznenađuje. To sebi dozvoljavaju oni koji su jaki u ekonomskom, vojnom i svakom drugom smislu, dok se malima poput nas to spočitava. Ali bez obzira na to šta oni pričali, mi treba da vodimo svoju politiku i gledamo svoje interese. Meni je fascinantno kako predsednik u ovim izazovnim vremenima vodi politiku države. To je jednako čudu. Samo ne treba obraćati pažnju na njih. Da su licemeri, jesu, ali i u ovome možemo da naučimo nešto od njih, recimo da iskrenost u međunarodnim odnosima nije uvek vrlina - dodaje Jovanov.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milenko Jovanov

Ovo im nije smetalo

22. mart Makron pregovarao s Putinom o prekidu vatre

28. maj Makron i Šolc razgovarali s Putinom o izvozu žitarica

21. jul Sijarto u Moskvi s Lavrovim razgovarao o dodatnim količinama gasa

25. jul Lavrov otputovao u Egipat i sreo se s El Sisijem

26. jul Lavrov nastavio veliku turneju po Africi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading