POČELA REKONSTRUKCIJA CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMIŠTU! VUČIĆ: Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na stradale i borimo da se nikad ništa i slično više ne ponovi! (VIDEO)

Autor:

Vesti

27.07.2022

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji kojom je označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište".

POČELA REKONSTRUKCIJA CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMIŠTU! VUČIĆ: Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na stradale i borimo da se nikad ništa i slično više ne ponovi! (VIDEO)

Foto: printskrin/TV Pink

Predsednik je u prisustvu patrijarha Porfirija stigao na Staro sajmište. Vučić se pozdravio sa prisutnima. Ceremonija je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

Posle intoniranja himne, usledio je minut ćutanja nedužno stradalim Srbima, Jevrejima i Romima u nacističkim logorima.

Radovi na zaštiti objekta Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište", zajedničkog projekta Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada, počinju danas.

Ceremonija je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

- Pre svega veliko hvala onima koji su danas sa nama, a preživeli su stradanje. Da im kažem jedno "izvini" što je zgrada iza mene u ovakvom stanju i što skoro 80 godina nismo vodila računa.  Imao sam tu čast da sretnem više puta velikog Šimana Peresa. On je rekao: 6 miliona očiju Jevreja . Na tih 6 miliona očiju Jevreja moraju se dodati i oči Srba i Roma - kazao je Aleksandar Vučić.

Republika

Foto: Printskrin/Tanjug

Aleksandar Vučić

 

- Užasne scene iz njihovih očiju jasno vidimo i te scene ostaće upamćene tačno onako kako su se dogodile. Imali smo štošta da naučimo od njih. Istorija nas je naučila da ništa nije nemoguće, i upravo zato, baš kako Peres kaže, svojim očima moraćemo jasno da vidimo sve te žrtve. Naš istorijski zadatak je da gajimo sećanje na sve naše stradale sugrađane, i Jevreje i Srbe i sve druge.

- Cilj je čuvati uspomenu na žrtve Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina. Logor na levoj obali Save, na Novom Beogradu, obuhvatao je područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma nazvano Staro sajmište, na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u kojem je ubijeno više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 srpskih civila i partizana i više stotina Roma, posebno žena, dece i staraca.

- Želja je i namera da se kroz Memorijalni centar izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama, oda počast stradalima, ali i da on bude zalog za budućnost, da se čuva uspomena na žrtve u prošlosti, te da podseća da se stradanja nikada više ne ponove.

- Mi konačno oslobađamo, neko će reći figurativno, a ja ću reći i stvarno ovaj logor rekonstrukcijom. Ne smemo i nećemo više da ćutimo o njemu. Treba da rekonstruišemo kolektivno sećanje.

Republika

Foto: printskrin/tanjug

Aleksandar Vučić na Starom Sajmištu

 

- Neka živi Srbija, neka žive svi njeni građani, neka živi srpski narod – rekao je predsednik.

Predsednik je potom krenuo u obilazak istorijskog centra.

Tokom obilaska, Vučić je u razgovoru sa okupljenima istakao značaj ove rekonstrukcije.

- Posle mnogo decenija, konačno ćemo da vratimo značaj onom što je bilo od strahovitog značaja, gde su ljudi ubijani samo zato što su bili prvo samo Jevreji, a potom i Srbi, Romi. Uvek je lakše ići linijom manjeg otpora, dok ne krenete da radite nešto gde su otpori veliki. Znate koliko ovde problema imate i sa vlasnicima restorana, ovo je ogledalo svakog od nas, ovde su mučeni i ubijani ljudi. Imamo ženu čija je cela porodica ubijena ovde, pogledajte kako smo mi ovo održali. Izvinite što sam to rekao, na našu žalost, nisam slagao - rekao je Vučić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading