KLJUČNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Borimo se za Srbiju kao što se Zapad bori za Ukrajinu

Autor:

Vesti

14.06.2022

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se ništa više niti manje zalaže za teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, koliko se zapadni predstavnici zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine.

KLJUČNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Borimo se za Srbiju kao što se Zapad bori za Ukrajinu

Foto: Nikola Mutić

Vučić je rekao da su kod zapadih predstavnika postalne omiljene reči - teritorijalni integritet, dodajući da i on samo ponavlja ono što oni govore.

Predsednik je to rekao na pitanje novinara šta preostaje Srbiji kao argument da nastaviti pregovore Beograda i Prištine kada se čuje da je uslov za članstvo u EU priznanje Kosova.

- Sva žestina sa kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine i ja čak i ne sa tolikom žestinom, već mnogo tišim glasom, ali sa jednakom odlučnošću, zalažem se za teritorijalni integritet Srbije - i ništa više i ništa manje od toga - naveo je Vučić.

Kaže da smo prvi put od Olafa Šoca čuli to da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već samo stoji - puna normalizacija Beograda i Prištine, ali se nigde ne ne govori o međusobnom priznanju.

Republika

Foto: Nikola Mutić

 

- Naše je da pokušasvamo da pregovaramo o stvarima koje su normalne. Nemamo nikakav problem da pregovaramo o nestalim osobama, rekli smo da nam pokažu gde misle da postoji neko sahranjen od Albanaca, ali mi to isto tražimo i za Srbe, da nam omoguće da pretražimo lokacije za koje sumnjamo da su zakopani Srbi. Spremni smo da potpišemo sporazum o nestalima, znamo da moramo da živimo jedni pored drugih - rekao je Vučić.


On je ukazao da što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija poštuje međunarodno pravo, na koje se ceo svet poziva.

Kaže da će biti zanimljivo na samitu EU - Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, ZB i da niko ne zna po prvi put šta će se desiti.

Vučić očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali da to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji.


- Jer tu ima mnogo problema, slično sa Moldavijom. Što se tiče Zapadnog Balkana, nisam siguran da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makeodnije i Albanije, iako su zaslužile tu odluku. Očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM i neuvođenja restkrivnih mera protv Rusije - rekao je Vučić.

Ocenjuje i da to sve nije naivno i da je neozbiljno da se potcenjuju rezolucije Evropskog parlamenta, Evropskog saveta ili Evropske komisije.

- Ali, šta drugo da učinimo, da priznamo Kosovo - upitao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nevena

14.06.2022 10:19

Vučic ce se uvek boriti za svoju zemlju i svoje gradjane!