MESEC DANA PAKLA ZA SRBIJU! Diplomatski juriš na Beograd: PRITISCI ĆE KULMINIRATI U JUNU, OGROMAN TERET NA VUČIĆEVIM LEĐIMA!

Autor: K. ILIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

23.05.2022

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj zapadnih zvaničnika doći će u Beograd, a deo onoga što nas čeka najavio je i američki ambasador Hil.

MESEC DANA PAKLA ZA SRBIJU! Diplomatski juriš na Beograd: PRITISCI ĆE KULMINIRATI U JUNU, OGROMAN TERET NA VUČIĆEVIM LEĐIMA!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/AP

"Šest dana juna", glasi naziv domaćeg filma iz 1985. (glavna uloga Nebojša Krstić). Sada, mogao bi da se snimi dokumentarac "30 dana juna", s obzirom na to što Srbiju čeka tokom narednog meseca.

A čeka nas diplomatsko-politički pakao...

Kako saznaje Srpski telegraf iz dobro upućenih izvora bliskih Vladi Srbije, nije nimalo slučajno ono što je u subotu izgovorio predsednik Aleksandar Vučić, najavljujući da "ni sami nećemo moći da verujemo šta ćemo sve moći da imamo u Beogradu".

DRUGA STRANA

I zaista, kako kaže jedan od naših sagovornika, najavljeni dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca samo je jedan od mnogih.

- Potpuno je jasno da sa zapada pokušavaju da stegnu obruč oko Srbije. Nema, uostalom, dana, a da ne čujemo manje ili više direktno da moramo da se uskladimo sa spoljnom politikom Evropske unije i uvedemo sankcije Rusiji. Ali, da bude potpuno jasno, i s druge strane, iz Moskve, i te kako stižu, doduše manje otvorene, poruke u kojima nam se sugeriše da pazimo šta radimo. E sad, mi između svega toga moramo da nađemo svoj put i zaštitimo svoje interese. Možete onda da zamislite koliki je teret na Vučićevim leđima - objašnjava izvor našeg lista.

A o sankcijama Rusiji predsednik Srbije je govorio prekjuče u Novom Sadu nakon što je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvorio Poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

- Trudili smo se da odluke donosimo u skladu s našim interesima. Očekujem još mnogo poseta, da ne kažem pritisaka, tako da ni sami nećete moći da verujete šta ćemo sve moći da imamo u Beogradu u narednih mesec dana. Biće mnogo interesantno i korisno za sve nas ako izdržimo - ocenio je Vučić.

Deo onoga što nas čeka najavio je juče u intervjuu za Politiku američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Iz njegovih reči, ali i između redova, može se pročitati dosta toga. Hil će se, inače, danas sastati sa Vučićem, a suštinu onoga što je rekao u intervjuu pogledajte u okviru uz ovaj tekst.

DOBRE STVARI

Kako za Srpski telegraf ističe Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, želje stranih diplomata koje će dolaziti i koje su ovde su jedno, a drugo je naš nacionalni interes, naše obaveze da ga očuvamo, kao i interesi naših ljudi.

- To ne može da bude nikakvo priznavanje lažne države Kosovo, to ne može da bude srljanje ni u kakve sankcije jer se to nekome sviđa, to može biti uvod u racionalne ponude zasnovane na boljim alternativama, a ne na željama stranih zvaničnika. Nismo zemlja koja nije prošla golgote, da bismo sad na neke migove i tapšanje po ramenu uništavali svoje interese.

Miletić ocenjuje da je Vučić, izjavljujući da nismo ni svesni šta nas čeka u narednih mesec dana, uzeo sve u obzir.

- Imao je u vidu te pretnje i ucene, ali i one dobre stvari, koje možda dolaze u Srbiju i koje su dugo najavljivane, to nas pokreće i usmerava, nove incijative, regionalna udruživanja, otvaranje fabrika... To je pravac našeg delovanja i naših interesa i, naravno, sve u smislu daljih EU integracija.

Neke od Hilovih poruka
* Za Srbiju nema trećeg puta, vaš izbor svodi se na izbor između Istoka i Zapada
* Za razliku od prošlosti, kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na istoku ni na zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put, a to je Zapad
* Građani Srbije odlučili su da im je budućnost na zapadu, a ne na nekom nedefinisanom istoku
* Ovo govorim na osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi
* Razočaran sam zbog toga što problem Kosova još postoji
* Srbija i Kosovo su zemlje susedi
* Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome
* Srbija treba da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima
* Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije ni ranije, a posebno sada

Milivojević: Hoće po svaku cenu da potvrde kosovsku nezavisnost

Ostaje pritisak da se priključimo sankcijama Rusiji i da se na taj način kvalifikujemo za narednu fazu u pregovorima sa EU i da se po tom osnovu eventualno otvori klaster u junu. Na toj liniji treba razumeti sve posete i delovanja koja smo imali, ali i ono što nas čeka u narednom periodu, navodi karijerni diplomata Zoran Milivojević.
Ističe da KiM ostaje ključno pitanje jer se, kako smatra, rešavanjem tog pitanja rešavaju i ostala aktuelna pitanja, pre svega, pozicija Srbije i čitavog regiona.
- Veliki je pritisak da se potvrdi kosovska državnost po svaku cenu i iz svih poruka, aktivnosti i angažmana vidimo da će centralni pritisak ići tom linijom. Drugi će ići prema Sarajevu i rešavanju pitanja BiH, da se centralizuje i počne da deluje na liniji zapadnih interesa - navodi Milivojević i dodaje:
- Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u poseti SAD, gde ima seriju sastanaka na visokom nivou.

Lunić: Srbija mora da bude u pravom vozu

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić kaže da je na delu stvaranje nove geopolitičke mape sveta. Srbija, ističe, treba da shvati kuda ide savremeni svet i da bude u tom vozu. Smatra da je pitanje da li će EU preživeti u sadašnjem obliku, uz ocenu da Nemačka postaje globalna sila koja izdvaja više od dva odsto BDP za odbranu.
- To znači da će postati treća sila sveta i da EU više nije samo privredna i ekonomska sila, već će postati geopolitička sila, što znači da će se menjati kompletan geopolitički koncept. Srbija zato treba da shvati kuda ide - navodi Lunić.
Dodaje da je robna razmena Srbije sa EU 64 odsto, a s Rusijom četiri odsto i da se, kaže, ne treba rukovoditi emocijama, već matematikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Zorana

23.05.2022 08:01

Srbija će se sa svim izboriti i iz svega izaći kao pobednik.

Milan

23.05.2022 08:03

Verujm da će predsednik Vučić znati kako da zaštiti interese svoje države.

Mira

23.05.2022 08:29

Zaista je tesko i svakodnevni pritisci su na nasu zemlju ,a najvise na predsednika.

Маринка

23.05.2022 08:46

Верујем да ће бити тешко, али верујем да ће председник Вучић одолети томе и наставити даљу борбу за Србију и за Косово.