SANKCIJE RUSIJI ILI NEMA INVESTICIJA! Žestok pritisak Nemačke - SPECIJALAC BERLINA IZREKAO NAJDIREKTNIJU PRETNJU DO SADA

Autor:

Vesti

09.05.2022

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pamet u glavu, ako ne uvedete sankcije Rusiji, neće biti investicija iz Nemačke.

SANKCIJE RUSIJI ILI NEMA INVESTICIJA! Žestok pritisak Nemačke - SPECIJALAC BERLINA IZREKAO NAJDIREKTNIJU PRETNJU DO SADA

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ/ST

Ovakvu poruku, koja u suštini predstavlja najdirektniju pretnju dosad, izrekao je uoči dolaska u Beograd, gde se danas sastaje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, specijalni izaslanik vlade u Berlinu Manuel Saracin.

Umesto dosadašnjih uvijenih izjava njegovih sunarodnika, on je izneo ono što svi oni, u stvari, misle.

- Ne možete sedeti na dve stolice koje su miljama udaljene jedne od druge. Osim toga, smatram da Srbija i te kako zna da je u njenom interesu da se što pre oslobodi svih zavisnosti od beskrupuloznog režima - rekao je Saracin i dodao da to da li zemlja nepovratno drži evropski kurs ili ne ima i reperkusije na odluke privrednih subjekata.

PROCENA RIZIKA

Kaže i da je to pitanje procene rizika i koristi.

- Od početka ruske invazije na Ukrajinu privrednici se raspituju da li se Srbija, kao investiciona destinacija, priključila evropskim stavovima i da li će to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav - naveo je nemački specijalac.

Nemačka privreda je, podsetimo, jedan od najvažnijih investitora u Srbiju. Trenutno našoj zemlji posluje više od 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju preko 70.000 radnika. Nemačka je i najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Republika

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

 

 

Zoran Ostojić, novinar i nekadašnji političar, ističe da se od Srbije očekuje da se ponaša kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

- Srbija je kandidat za članstvo u EU i dosad su članice EU i briselska administracija iskazivale očekivanja od Srbije da se ponaša kao kandidat. U sličnoj situaciji su Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora. Ako želimo da ostanemo kandidat i povlačimo novac iz pretpristupnih fondova, imamo viznu liberalizaciju, mi ćemo se ponašati kao kandidat, odnosno kao ove tri zemlje, a ako odustanemo od evropskog puta, što znači da ne uvedemo sankcije Rusiji, onda ćemo to izgubiti. Ukoliko je većina građana za to, to će se desiti ako je Vučić političar koji sledi javno mnjenje, a ako je državnik, onda će on to javno mnjenje promeniti. Njegov govor na Đurđevdan nagoveštava ovo drugo, međutim, ostaje da vidimo da li će na tome istrajati - iznosi svoj stav Ostojić.

NAŠI INTERESI

Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost, s druge strane, smatra da svaki vid pritiska na Srbiju može proizvesti samo još veći otpor:

- Politika pritisaka nikada nije donela nešto dobro, pogotovo ne na Balkanu. Mislim da su to samo teške reči, da se ne preti politici, već i građanima. Ali ja tu uopšte i ne vidim uzročno-posledičnu vezu jer i kada su nemačke investicije dolazile kod nas, one su bile interesne, nisu oni dolazili zato što nas vole, to im je odgovaralo, dobijali su subvencije, jeftine energente, završenu infrastrukturu. Mi treba da gledamo svoje interese i vodimo svoju politiku, a da li će ona dovesti, na kraju, do sankcija, to je isključivo do nas.

Opstanak države i srpskih porodica

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu ističe da reči Saracina nisu pretnja, već realnost.
- Ovde nema mesta za prijateljstvo, moramo da se borimo za budućnost naroda jer svako radno mesto označava opstanak države i srpskih porodica. Ako ne bude radnih mesta, onda će građani odlaziti u tu Nemačku, gde mogu da rade i zarade.

Sastanci sa Nemcima
11. mart Analena Berbok, šefica diplomatije, posetila Beograd
4. maj Vučić se sreo s kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu
4. maj predsednik Skupštine Ivica Dačić primio delegacija Bundestaga
5. maj Vučić u Berlinu razgovarao s Analenom Berbok
5. maj Kristine Lambreht, ministarka odbrane, sa Vučićem u Beogradu
9. maj predsednik parlamenta Dačić sastao se s ambasadorom Tomasom Šibom
10. maj Manuel Saracin došao u Beograd kod Vučića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading