VUČIĆ PONOVO USPEO NEMOGUĆE! Podvig Srbije: Neviđena bura trese planetu, DRŽAVNI BROD ODOLEVA UDARIMA!

Autor:

Vesti

10.04.2022

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko u Evropi definitivno nije uspeo da sačuva svoju politiku prema nekoj od strana, a da ne izazove bes ili odmazdu druge. Svi su morali da se opredele, Srbija nije.

VUČIĆ PONOVO USPEO NEMOGUĆE! Podvig Srbije: Neviđena bura trese planetu, DRŽAVNI BROD ODOLEVA UDARIMA!

Foto: ST/P. DIVAC/Tanjug/AP

Ova rečenica sagovornika Srpskog telegrafa Srđana Graovca, analitičara Centra za društvenu stabilnost, možda na najbolji način opisuje način na koji naša zemlja uspeva da hoda po žici usred sudara velikih koji tu žicu ljuljaju na sve strane - i ka zapadu i ka istoku. 

Ali mi i dalje nekako opstajemo po sredini.

DIREKTNE VEZE

Nakon što je Srbija u četvrtak u Ujedinjenim nacijama glasala, zajedno sa još 92 zemlje, za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, pohvale su stigle od zapadnih zemalja.

I to konkretne pošto je EU odmah sutradan izuzela Srbiju iz sankcija na rusku naftu, koje su ugrožavale poslovanje NIS. Ali i Moskva nam nije zamerila, naprotiv, izneli su puno razumevanje za naš stav u svetlu pritisaka s kojima smo suočeni i pozicije u kojoj se nalazimo kao jedina država koja Rusiji nije uvela sankcije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je juče poručio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o glasanju Srbije u UN, nema tu šta da se prašta.

- Ovde nije reč o tome da se to razume i oprosti, već da se razume ta teška situacija, taj neviđeni pritisak i prinuda na rusofobiju. Sve to doživljavaju sve zemlje koje pokušavaju da zauzmu neku izbalansiranu poziciju. Mi to razumemo - rekao je Peskov iako je Rusija pred glasanje saopštila da će se glas "za" tretirati kao akt neprijateljstva.

Srbija (čitaj Vučić) uspela je, dakle, da ostvari nemoguće. Slikovito rečeno, i vuk(ovi) siti i ovce na broju...

Kako kaže Graovac, jedan od razloga za to jeste što smo od starta zemlja koja je izabrala politiku neutralnosti i to je bio put kojim smo išli.

- Međutim, ključno je to što Vučić zaista na jedan filigranski tačan način vodi našu spoljnu politiku, vešto balansirajući po ivici noža, i uspeva da na najbolji mogući način vodi taj naš brod tako da izbegnemo sve stene. Ličnom umešnošću i direktnim vezama koje ima uspeva da sačuva našu poziciju.

BRINEMO O SEBI

Sličan stav ima i Miroslav Bjegović, profesor političko-bezbednosnih nauka, koji smatra da je Vučić pronašao jedinstvenu formulu.

- U uslovima ekonomske, energetske i bezbednosne krize Srbija i Vučić pronašli su formulu koja podrazumeva neuvođenje sankcija Rusiji, poštujući pritom teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uz ulazak u EU kao strateški cilj Srbije. Srbija se otvoreno pokazala kao nedvosmislen i odgovoran član UN koji poštuje međunarodne odluke i preporuke zapada, što je rezultiralo neuvođenjem sankcija za uvoz energenata jadranskom maršrutom - navodi naš sagovornik i zaključuje:

- Srbija mora da brine o sebi poštujući sve ostale i na tom putu treba i da ostane. To je politika prvog čoveka naše države, koji je dobio zasluženo i ubedljivo poverenje naroda. Ogroman politički uspeh formule srpskog razmišljanja, u ovim teškim vremenima, razumeli su i Istok i Zapad. Iskreno, veliko bravo za našeg predsednika - poručio je Bjegović.

Nije doneta nijedna restriktivna mera

Podsetimo, predsednik Vučić objasnio je da je prvobitni stav Srbije bio da bude uzdržana u glasanju za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN.
- Naša prva odluka je bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka. Ne ucenjuju oni mene, ucenjuju Srbiju. Kažu: "Da li znate da se odlučuje o Srbiji, hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija za naftu i da li ćemo posle 15. maja moći da uvozimo." Znači da NIS posle tog datuma neće moći da uvozi naftu zbog odluke za koju Brisel kaže da nije doneta protiv Srbije, samo se slučajno odnosi na nas. Ovo je nemoguća pozicija, a mi i dalje našu zemlju držimo i čuvamo. Još nijednu odluku o restriktivnoj meri protiv Ruske Federacije nismo doneli i radićemo na tome da to tako ostane - istakao je Vučić, gostujući u četvrtak uveče na RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading