VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Vučić čini ovu zemlju jedinom slobodnom i nezavisnom u čitavoj Evropi!

Autor:

Vesti

28.05.2022

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Đukanović, advokat i član Predsedništva Srpske napredne stranke, govorio je o gorućim temama, o unutarpolitičkim dešavanjima u Srbiji, kao i njenom trenutnom balansiranju u spoljnoj politici, a osvrnuo se i na svoju karijeru.

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Vučić čini ovu zemlju jedinom slobodnom i nezavisnom u čitavoj Evropi!

Foto: youtube.com/printscreen

U intervjuu za „Blic“ Vladimir Đukanović, advokat i član Predsedništva Srpske napredne stranke, rekao je da nije dostojan da bude ministar. Kaže da nijedan posao ne može čovek da radi adekvatno ako ga ne voli.

Ukoliko se istorijski osvrnete i vidite ko je sve u našoj predratnoj istoriji bio srpski ministar, kakva su to imena bila, da li zaista smatrate da tek tako možete njih da budete dostojni?

- Ja to ne da ne volim, nego lagao bih ako ne bih upotrebio i neku jaču reč. Prezirem to. Inače, prezirem zvanja, funkcije, ne podnosim da mi neko povlađuje jer sam ministar ili narodni poslanik. Grozim se ukazivanja počasti zato što si na funkciji. Ježim se od toga.

Kažete niste dostojini da budete ministar. Da li zaista mislite da su baš svi ministri dostojni i zaslužuju da budu tu gde jesu?

- Nemojte da me zasmejavate. Da se razumemo, nisu svi takvi. Međutim, kada neke vidim, pitam se imaju li ti ljudi stida? Realno, na našoj političkoj sceni imate ljude koji da im ponudite astronauti da budu, oni bi se latili i tog posla jer smatraju da su za sve Bogom dani. Bitno im je da su u fotelji i ništa više. Valjda misle da su tada mnogo bitni. Van politike ne bi umeli da pronađu gde je levo.

Uskoro nas očekuje konstituisanje Skupštine. Biće daleko veći broj poslaničkih klubova nego do sada. Šta očekujete? Hoće li sednice biti burne?

- Sve zavisi ko sa kakvim motivom dolazi na sednice. Verujem da će se opozicija truditi da privuče pažnju javnosti i da će izvoditi svakakve performanse. Sve je to normalno i legitimno. Demokratija nas uči da je svakome sve dozvoljeno do momenta dok nekog drugog ne ugrožava. Nadam se kvalitetnim raspravama, ali nema dileme da će biti žestoko i svakako za nas kao vladajuću stranku pakleno teško.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Skupština

Kako komentarišete skok desnice i desno orijentisanih stranaka u parlamentu?

- Kao normalnu pojavu u eri kada levoliberalni poredak na nivou sveta doživljava svoj krah. Muka je ljudima od demagogije levih liberala koja je prosipana više od dve decenije. Pod plaštom lažne borbe za ljudska prava i slobode i nekakve univerzalne vrednosti koje su nam na silu nametane iz nekoliko zapadnih centara došlo je do prirodne pobune. Problem je što ova krajnje desna opcija prosipa takođe neverovatnu demagogiju i to se posebno u Srbiji vidi. Nerealna i neodgovorna priča za šire mase čisto da bi se prešao cenzus. To može da bude veoma opasno.

Da se vi pitate, s kim bi Srpska napredna stranka formirala vladu?

- Bogu hvala, ne pitam se, pa samim tim se i ne traćim uzalud vreme da razmišljam o tome. Krajnje sam nezainteresovan za tu tematiku.

Jedan događaj je posebno obeležio postizborni period, a to je susret predsednika SNS Aleksandra Vučića i SSP Dragana Đilasa, nakon više godina međusobne netrpeljivosti. Da li je taj susret za vas opravdan?

- Da je sreće da se ranije dogodio. Nikada nisam mogao da razumem da neko svoju političku platformu bazira na tome da nekog mrzi i da čak i ono što je dobro ne želi da pohvali. Mislim da je opcija gospodina Đilasa pod njegovom palicom otišla u najgori ekstremizam i netrpeljivost prema Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, da nisu bili u stanju od zaslepljenosti mržnjom racionalno da sagledaju koliko je to pogrešno. Zato su tako loše prošli na izborima i zato danas Đilas nije u stanju da objasni biračima da je njegov odlazak na razgovor sa Aleksandarom Vučićem nešto što je normalno i civilizovano.

Foto: ST/P. DIVAC, N. Pančić

Dragan Đilas i Aleksandar Vučić

Da li očekujete nove izbore u Beogradu za godinu dana i postoji li opravdani razlog za njih?

- Ukoliko ih opozicija želi, nemam ništa protiv. Legitimitet je najbitnija kategorija u politici. Ukoliko oni tvrde da mi taj legitimitet nismo ostvarili na ovim izborima, lično ne bih mogao da živim sa tim. Volim kada je sve čisto i jasno, mada mi se čini da je i na ovim izborima potvrđena naša dominacija u Beogradu. Nisam siguran da bi novi izbori ovakvoj opoziciji bilo šta bolje doneli u smislu rezultata, ali nemam protiv da im se izađe u susret.

Kada na Tviteru napišete da ste blokirali opozicione botove i da prelazite na "saborce“, na koga mislite? Ko vas je od saboraca i stranačkih kolega razočarao?

- Niko me nije razočarao, jer da bih se u njih razočarao morao bih prethodno da njima budem očaran. Pošto to nikada nisam bio, samim tim nema ko da me razočara. Moja očekivanja od njih su oduvek bila ista. Možda su sada samo za stepenik iznad otišli u svom inače licemernom i pokvarenom ponašanju. Pošto ne trpim takve, normalno je i da ih blokiram i da sa njima ne želim nikakav kontakt. Uzajamna su nam osećanja. Ne trpe oni mene, ja još manje njih.

Napisali ste i da "nećete još dugo smetati“. Kome nećete smetati i gde idete? U advokaturu?

- U advokaturu sam odavno otišao, a gorko se kajem što nisam još ranije. Znate, uveliko su počele da kolaju priče kako sam ja jedan od krivaca za nešto slabiji izborni rezultat zbog toga što sam advokat u određenim slučajevima. Čak mi neki "saborci“ vele da je to nemoralno. Prihvatio sam tu kritiku i ne želim nikom da smetam. Njima koji su oličenje morala ja tako nemoralan nisam u stanju da priđem. Politikom svakako nemam nameru da se bavim aktivno, a sasvim je dovoljan angažman kroz praćenje i komentarisanje ako nekog uopšte zanima moje mišljenje. Za to nije potrebna niti stranačka, niti državna funkcija.

Kažu, "Đuka je postao advokat za sve medijski atraktivne i najosetljivije slučajeve“. Branite bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, branite Dijanu Hrkalovića, Predraga Koluviju... Kako je došlo do toga?

- Dobro ste primetili, to su samo medijski atraktivni slučajevi i to zato što ih mediji ciljano kao takve označavaju. Posebno tu mislim na slučajeve Aleksandra Jovičića i Dijane Hrkalović, jer se oni terete za krivično delo trgovina uticajem. Način kako njih terete je taman takav da bar 90 odsto države možete tako da pohapsite. O izmišljenoj aferi „Jovanjica“ mi je odvratno da govorim šta su sve pojedini mediji izmišljali. U svim pomenutim slučajevima okrivljeni su izrazili želju da ih zastupam. Nikada u životu me niko nigde nije poslao da preuzmem neki slučaj, niti da kontrolišem neki slučaj kako me pojedine kolege napadaju očito zbog toga što su one to nekada radile po nečijim nalozima u nekim drugim slučajevima. Autoprojekcija je čudo. Inače, ova vrsta napada prema meni podjednako, sa istom argumentacijom, ide od pojedinaca koji čine vlast, kao i od opozicije. Meni je jasna ta odavno ostvarena veza i kako su pojedinci iz opozicionih redova dolazili do poluinformacija iz istrage kako bi za račun pojedinaca koji su deo vlasti optuživali medijski Aleksandra Vučića. Ima tu umešanosti i stranog faktora. Suština aktuelnih napada je da ja budem diskreditovan, a da ti pojedinci iz vlasti prikriju svoja nedela koja su činili pre svega prema Aleksandru Vučiću izmišljajući laži o umešanosti njegovog brata, sina, njega samog. Neka im svima služi na čast.

Republika

Foto: ATA Images

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović

Dokle se došlo sa istragama u ova dva slučaja i koji dokazi su prikupljeni?

- Svuda su istrage završene, podignute su optužnice, postupci se vode i videćemo krajnje ishode.

Pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji se pojačavaju. Utisak je da nikad nismo bili u težoj situaciji. Šta biste vi uradili i da li biste podržali eventualnu odluku o uvođenju sankcija?

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Bogu hvala, pa nisam u toj poziciji, a Vučiću nimalo ne zavidim. Naprotiv, ne bih bio u njegovoj koži ni minut. Sankcije ne bih uveo. Nema dileme, kada bismo sankcije uveli, mi bismo bili najatraktivnija zemlja na kugli zemaljskoj za investicije, bili bismo pohvaljeni, izašli bismo na tržište kapitala, sva vrata na zapadu bi nam bila otvorena. Ipak, postoji nešto što se zove moral i ponos. Takav naš gest bi bio vrhunski nemoral i zaista bismo sebe zgazili u svakom pogledu kada bismo tako nešto učinili. Tim pre, jer mi znamo šta su sankcije. Otuda, ponosan sam što, evo, već tri meseca Vučić odoleva i čini ovu zemlju jedinom slobodnom i nezavisnom u čitavoj Evropi. Ukoliko dođe do tačke da se nema kud, onda neka nam lepo kažu da žele kvislinšku vlast i neka nas formalno okupiraju da znamo na čemu smo. Verujem da će pronaći saradnike koji će im služiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading