DECENIJA PREPORODA SRBIJE! Svedočanstva naprednjaka izbornoj pobedi 2012: ŠOKANTNI DETALJI PRVI PUT U JAVNOSTI!

Autor:

Vesti

06.05.2022

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 10 godina Srpska napredna stranka poslala je u političku istoriju bivši režim, koji je predvodio tadašnji DS Borisa Tadića.

DECENIJA PREPORODA SRBIJE! Svedočanstva naprednjaka izbornoj pobedi 2012: ŠOKANTNI DETALJI PRVI PUT U JAVNOSTI!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. prvi put učestvuje SNS, osnovan četiri godine ranije, i osvaja najviše mandata u parlamentu, što je pečatirano 14 dana kasnije, kada je u drugom krugu predsedničkih izbora Tadić sa oko 71.000 glasova razlike izgubio od naprednjaka Tomislava Nikolića. 

- Taj 20. 5. 2012. bio je čaroban dan... Dan koji je Srbija dugo čekala. Pobeda istine nad lažima, pobeda Srbije koja želi da bude moderna i snažna, ali ponosna na svoju slavnu istoriju. To veče nikada neću zaboraviti. Trenutak kada je Aleksandar Vučić objavio pobedu našeg predsedničkog kandidata Nikolića. Potpuni preokret - priča za Srpski telegraf potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

NEMA ODUSTAJANJA 

Srbija je, posle decenije vlasti SNS, koji predvodi Vučić, ekonomski preporođena - veće su plate i penzije, stabilan je rast BDP, spaseni su posrnuli giganti, izgrađen stotine kilometara (auto)puteva, a i dalje se ulaže u infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, stižu direktne strane investicije u milijardama... Država je politički, vojno, bezbednosno stabilna, kredibilan partner u regionu i svetu... 

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

Član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović svedoči da nije bilo nimalo lako postići takve rezultate, ali je poruka svima da nikad ne odustaju. To se, kaže u razgovoru za Srpski telegraf, pokazalo i maja 2012. 

- Tada sam bio član RIK. Bio sam u zgradi Skupštine, u Ulici Kralja Milana, u nekoj sobi dva sa dva. I sećam se kao da je juče bilo - stižu prvi rezultati iz Ripnja i vidim Nikolić ubedljivo pobedio Tadića. Sledeći su bili rezultati sa Vračara - Tadić tesno pobedio. Nisam znao šta me snašlo! Tu sreću ne umem da opišem. Znao sam da pobeđujemo! Nisam mogao da se suzdržim, pa sam na Tviteru napisao samo jednu reč - Pobeda! Znao sam da je pobeda! Ostalo je istorija

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

SPONTANO SLAVLJE 

Pobedu su, priseća se, proslavili spontanim izlaskom na trgove. 

- Kasnije te noći otišli smo na splavove na Adi Ciganliji i proslavili pobedu. Nije naša borba bila laka. Naročito što smo uvek bili nadomak pobede, koja je godinama izmicala. Ali nismo odustajali. I tada, tog maja 2012, između dva predsednička kruga, oko 98 odsto naprednjaka protivilo se učešću u drugom krugu. Jer u prvom je Tadić pobedio, plus je atmosfera bila napeta. 

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

Govorilo se i o poništenje izbora zbog, kako su iz SNS ukazivali "organizovane krađe" glasova, na šta je ukazivao džak s glasačkim listićima pronađenim pored kontejnera u Pančevu. 

- Najveću zaslugu za pobedu i ovakav tok istorije ima Aleksandar Vučić jer je od istaknutih funkcionera jedino on tada bio za to da se ide u drugi krug i bori. Ispostavilo se da je u pravu. I zaista, poruka je da nikad ne bi trebalo odustajati i da se uvek treba boriti. Pobeda dođe kad-tad. Pošten rad, posvećenost, odgovornost i trud se isplate - zaključuje Đukanović

Knežević: Predan rad, građanski naboj, ponos... 

Pobeda SNS pre 10 godina nije za mene bila iznenađenje. Dve godine pre toga predano smo radili, bili na terenu s građanima, razgovarali, osetili naboj i želju za promenama, koje su se, na sreću, tada i desile. Sistem je tad bio u škripcu. Ponosan sam što sam bio u Vučićevom timu i u tri mandata bio ministar i tako doprineo da se stvari poprave nabolje. Naročito u ekonomiji, o čemu svedoče svi pokazatelji, uprkos tzv. uvezenim krizama, prvo zbog KOVID, a sada radi sukoba u Ukrajini. I verujem da će se situacija samo popravljati i da će uskoro, kako je najavljivano, prosek plata biti 1.000 evra, a penzije 500 evra - ispričao je za Srpski telegraf naprednjak Goran Knežević. 

 

Zalečene rane zemlje koja je bila pred bankrotom 

Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS, seća se izborne noći, kada su proslavljali pobedu, ali i odgovorno razumeli veliku podršku građana Srbije stranci desnog centra, koja je, kako priča za Srpski telegraf, ne samo ukazivala i kritikovala nesposobnost i korupciju, kao i probleme i neiskorišćene šanse koje je produkovala tadašnja dugogodišnja vlast DS i njegovih različitih koalicionih partnera, već smo našom, već tada uobličenom belom knjigom, programom do promena, uneli odgovoran programski pristup jedne političke stranke sektorskim politikama: 
- Mislim da smo za ovu deceniju, naravno uz razumljive korekcije programskih načela koje su pratile pomeranja u svetskim, samim tim, i domaćim tokovima, uspeli da najvažnije strukturne rane koje smo zatekli, zalečimo i revitalizujemo našu državu i društvo. Umesto zemlje pred bankrotom, kakvu smo zatekli, stvorili smo otpornu razvojnu stabilnu ekonomiju, značajno podigli životni standard ljudi, smanjili nezaposlenost, stvorili novu infrastrukturu u svim segmentima, povezali Srbiju, osposobili zdravstveni sektor, naučne centre, renovirali i konačno otvorili najvažnije muzeje i kulturne institucije i znatno povećali ugled Srbije u svetu. A sve to ne bi bilo u toj meri izvodljivo da nismo uozbiljili evropsku ideju i proces u Srbiji, otvorili pregovore, sprovodili reforme iz svih domena, time privukli evropske investicije, pojačali korišćenje evropskih fondova i obezbedili, uverena sam, jasnu evropsku budućnost Srbije. 
 

U proteklih 10 godina u Srbiji  
- otvoreno više od 200 fabrika 
- obnovljeno oko 190 škola 
- privučeno više od 21 milijarde evra investicija 
- nezaposlenost sa 25,5 odsto 2012. svedena na istorijski minimum - devet odsto 
- međugodišnja inflacija u Srbiji u 2020. bila 1,3 odsto, dok je 2011. bila čak 11 odsto 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:
 

Komentari (0)

Loading