SVI BI DA SLOME VUČIĆA, NAREDNIH NEDELJA BIĆE KAO NA RATIŠTU: Rastu pritisci stranaca, AMBASADORI BI DA KROJE VLADU SRBIJE!

Autor:

Vesti

05.05.2022

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomate s istoka i zapada pokušavaju da intervenišu i urgiraju da bi svoje kadrove ugurali u novu srpsku vladu

SVI BI DA SLOME VUČIĆA, NAREDNIH NEDELJA BIĆE KAO NA RATIŠTU: Rastu pritisci stranaca, AMBASADORI BI DA KROJE VLADU SRBIJE!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

U proteklih mesec dana, koliko je proteklo od okončanja i parlamentarnih izbora, vode se ozbiljne bitke za fotelje u novoj vladi i time se pokupšava izvršiti priprema kadrova koji će presudno uticati na buduće državne odluke u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu, vezom sa Zapadom, rešavanjem kosovskog čvora i problema RS u BiH, investicija, dotoka energenata...

Najjači pritisak uperen je na predsednika Aleksandra Vučića iz stranih ambasada, kako sa istoka tako i sa zapada, koji bi da infiltriraju svoje kadrove u Nemanjinu 11 i da ga nateraju da u kompleksnim geostrateškim okolnostima zanemari nacionalne interese iliti "navodi vodu na njihovu vodenicu". Nailaze, međutim, na zid.

- Kako se bliže rokovi za konstituisanje parlamenta, ali i predlog predsednika za novog premijera, jača histerija ne samo u domaćim redovima već i među strancima, iz raznih ambasada, i sa istoka i sa zapada. Pojedini to rade suptilno, dok su neki spremni da primene opasnije mehanizme. U narednim nedeljama, dok se ne formira vlast, biće kao na ratištu - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

NE BIRAJU SREDSTVA

Pojedini, naglašava, neće birati sredstva da ostvare ciljeve:

- I to sve opet preko leđa Vučića. Ne odustaju iako je svih ovih godina odolevao pritiscima i pokazao ne da je otporan na takva uslovljavanja već da takvi mehanizmi i preporuke, prema nepisanom pravilu, imaju kontraefekat. Sve se svodi na politiku štapa i šargarepe.

Republika

Foto: google.com/maps/prinscreen

 

 

Ali svi (zahtevi) nailaze na čvrstu Vučićevu rampu.

Vučić je nedavno poručio da samo on zna ko će biti mandatar za sastav nove vlade, te da na tu odluku neće uticati bilo koje ambasade ili strani centri moći:

- Neki koji su mi psovali majku govore da je Zapad već odredio ko će biti mandatar i ministri, a u nekim drugim medijima čitam da Moskva određuje. Samo se pitam da li je realno da tako nešto pričaju.

Istakao je da će donositi odluke u skladu s interesima Srbije i njenih građana, a ne u interesu zapadnih i istočnih ambasada:

- Baš me briga i za Amerikance, Ruse, Evropljane i za sve ostale. Donosiću odluke u skladu s interesima Srbije, makar sam na svetu ostao, izabran sam i tako ću ovih pet godina da donosim odluke, u korist Srbije i njenih građana.

SVI BI DA GA SLOME

Iako se očekivalo da će napadi utihnuti, desilo se suprotno. Svedoci smo diplomatske ofanzive sa zapada, od dolazaka američkih zvaničnika do jučerašnjeg susreta s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu (pogledajte tekst sa strane).

- Misle da će da ga slome i zbog pritisaka Zapada oko uvođenja sankcija Rusiji, obnove gasnih aranžmana sa Moskvom, Kosova, RS... Ništa, međutim, neće uticati na njegovu otpornost i odluku da niko neće uticati na odluke Srbije, koje će, kao i do sada, biti isključivo u korist našeg naroda - tvrde naši sagovornici.

Miloš Vučević, potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada, tvrdi u razgovoru za Srpski telegraf da je predsednik dovoljno snažan da izdrži sve pritiske:

- To je dokazao. A i narod ga je zbog toga u velikom broju podržao. Građani Srbije su uz njega i to mu je najveća podrška. Niko neće uticati na formiranje Vlade mimo izbornih rezultata.

Reackije

Ivica Dačić, predsednik Skupštine

Republika

Foto: SPS

 

Znajući Vučića, nikakvi pritisci neće imati nikakvog uticaja. Naprotiv. To će biti kontraproduktivno za te ljude. I to posebno ako pritisci dolaze iz nekih ambasada.

Goran Vesić, član Predsedništva SNS

Republika

Foto: Tanjug/Goran Vesic

 

Ne vodimo ni rusku, ni američku, ni tursku politiku. Naš najveći interes je da u Srbiji bude mir, da nastavimo ekonomski, da se razvijamo, da imamo više radnih mesta i bolje plate. Vučić će sve učiniti da sačuvamo ova dostignuća u teškim vremenima koja dolaze.

Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost 

Srbija je drastično napredovala kao država poslednjih 12 godina. Mi smo interesantni raznim moćnicima koji žele da nas stave pod svoju kontrolu. Ali dok je Aleksandra Vučića, to neće biti moguće i Srbija će slediti isključivo sopstvene interese.

Đorđe Milićević, potpredsednik SPS

Nije mi jasno da još ne shvataju da bilo kakva vrsta pritiska na predsednika Srbije neće pomoći, to su jasno mogli da vide i prilikom susreta sa predsednikom SAD i pokušajem da ubace famoznu tačku devet, da svako ko vrši pritisak samo uzaludno gubi vreme. Demokratija se u Srbiji ostvaruje na izborima i potpuno sam ubeđen da buduća, kao i prethodne vlade, neće biti ni proamerička, ni proruska, ni proevropska, već prosrpska, koja će isključivo donositi odluke koje će biti u najboljem interesu Srbije i njenih građana

Šta kaže zakon o izboru Vlade

 

kandidata za predsednika Vlade parlamentu predlaže predsednik republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista

Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade
Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika
Skupština se raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu
Kandidat za premijera Skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav
Skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru premijera i ministara
Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina narodnih poslanika
mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading