MILOVANOVIĆ O ZAKLJUČCIMA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: To je patriotski čin, Srbija je ostala dosledna partnerstvima sa Rusijom i Ukrajinom

Autor:

Vesti

25.02.2022

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa rekao je u gostovanju na Pink televiziji da je zaključak patriotski čin, a da je Srbija ostala dosledna partnerstvima sa Rusijom i Ukrajinom.

MILOVANOVIĆ O ZAKLJUČCIMA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: To je patriotski čin, Srbija je ostala dosledna partnerstvima sa Rusijom i Ukrajinom

Foto: printscreen/RTVPink

 Kako je istakao, tajkunski mediji iskoristili su ovu krizu da napadnu vlast.

- Ne razumem da se neko raduje ovakvim iskušenjima zemlje, svoje zemlje. Umesto da daju predlog, rešenje, oni izmišljaju najbrutalnije laži. I sam Aleksandar Vučić je rekao da su mu prethodni dani bili najteži u prethodnih devet godina. Znam koji zvaničnici su usred noći zvali da pritiskaju Srbiju, kao da ćemo mi rešiti ovo pitanje. Ali suština nije to, već da slome Srbiju i pokažu da će slomiti svakog ko sa Rusijom ima prijateljske odnose - objasnio je Milovanović.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Saša Milovanović

Milovanović je dodao da Srbija ima rukovodstvo koje brine o interesima zemlje i njenih građana.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić izjavio je da su zaključci Saveta bezbednosti očekivani, a predsednik Srbije izneo je jasan stav.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Nebojša Krstić

 

- Srbija ne dovodi u pitanje integritet suverenih država, pa tako i u slučaju Ukrajine. Predsednih se pozvao na sankcije i štetu koju smo imali 90-ih, ističući da one nemaju nikakvog efekta. Stoga Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Dakle, Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, čime brani svoj interes na KiM - rekao je Krstić.

Dodao je da je Vučić izrazio žaljenje zbog žrtava, a da je sve vreme pažljivo birao reči i slušao glasove onih koji su nam ovih dana pretili.

- Pritiskali su nas, a Srbija koja ima iskustvo komunizma, sada je došla u situaciju da zemlje koje nas uče demokratiji teraju nas da mislimo isto kao oni. Velesile odjedanput svoju golotinju pokušavaju da sakriju tako što upiru prstom u nas - rekao je Krstić.

Zvanični stav Srbije je hrabar i fer prema našim tradicionalnim prijateljima - rekao je Krstić.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Dejan Vuk Stanković

Normalno je da se Srbija poziva na princip poštovanja međunarodnog prava, s obzirom na situaciju na KiM, kaže Dejan Vuk Stanković, politički analitičar. Podseća da Ukrajina nije podržavala bombardovenje Srbije, a da je Rusija uvek bila naš najznačajniji partner.

- Principijelno zalaganje za mir je pravi odgovor na krizu - rekao je politički analitičar.

Podsetio je da se od Srbije godinama traži da uvede sankcije Rusiji, ali da moramo da nastavimo da branimo svoje interese. U suprotnom, takva politička odluka bila bi opasna i zbog KiM i zbog cene gasa.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Darko Obradović

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu rekao je da Srbija vodi stabilnu i kontinuitanu diplomatiju, kao i preventivnu, te je uspela da izdejstvuje ovakvu odluku.

- Nije lako kada s jedne strane težite EU, a s druge nerešeno pitanje KiM. Zato se preko noći ne može doneti odluka da se preseče sve što smo zasnivali godinama, pa da Rusiji uvedemo sankcije. U ovom slučaju, teret je veliki na predsedniku Vučiću. Odgovoran je za budućnost i kada vodite državu, ne možete da se opredeljujete navijački - naveo je Obradović.

Novinar "Politike" Bojan Bilbija rekao je da je srpski stav principijelan, jedini moguć i duboko državnički.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Bojan Biblija

- Najteže u Evropi je danas bilo reći ono što je rekao Vučić. Ostajemo među retkima koji se drže principa, a to je jako teško. Teško je ostati dosledan i ne menjati pravac kako vetrovi duvaju - istakao je Bilbija za Pink.

Kako je naveo, ukrajinski predsednik bio je najbolji prijatelj sa celim svetom, nadao se podršci NATO, ispunio je sve što su od njega tražili, ali smo videli šta se desilo.

- Put pokornosti i poniznosti ne donosi uvek zaštitu, a naša prošlost je pokazala da doslednost principima na kraju predstavlja pravu stranu istorije - ističe Bilbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading