Goranu Vesiću uručen orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića”

Autor:

Vesti

21.02.2022

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je danas u Starom dvoru orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića”, koji mu je uručen povodom 200 godina od rođenja ovog velikog borca za oslobođenje naše zemlje od Turaka.

Goranu Vesiću uručen orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića”

Foto: beoinfo.rs

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i njegova zamenica Andrea Radulović, kao i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ministarka pravde Maja Popović, te predstavnici Gradske uprave, članovi porodice Stratimirović i drugi.

Republika

Foto: beoinfo.rs

 

U ukazu o odlikovanju navedeno je da Centar za razvoj Šajkaške, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija i saglasnost porodice Stratimirović, odlikuje Gorana Vesića „kao osvedočenog u samopregornom služenju Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u znak priznanja za pokazanu vernost i značajan doprinos očuvanju tradicije srpske Vojvodine”.


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je zahvalio svima koji su učestvovali u donošenju ove odluke, napominjući da je za njega ovo velika čast.
Republika

Foto: beoinfo.rs

 

On je najavio da će danas biti otkrivena ploča u novoimenovanoj ulici Đorđa Stratimirovića.


To je trebalo da se desi odavno. Kao narod skloni smo da zaboravimo ljude koji su značajni i zato kroz kulturu sećanja na tome moramo mnogo više da poradimo. Sećati se vožda Đorđa Stratimirovića znači sećati se kako je Vojvodina postala srpska. Srpski narod koji se doselio u prethodnim vekovima u Vojvodinu postao je politički faktor u toj 1848. godini. Da te godine nije bilo vožda, ne bi bilo srpske Vojvodine 1918, a možda ni danas. To, dakle, dugujemo srpskom narodu i onome koji ga je vodio – rekao je Vesić.
Republika

Foto: beoinfo.rs

 

Vesić je istakao da je izuzetno ponosan na afirmaciju kulture sećanja.

Trudili smo se da svi oni koji su uradili nešto važno za naš narod dobiju obeležje u Beogradu, među kojima je najznačajnije vraćanje Nemanjića u kolektivno sećanje – naveo je Vesić, podsećajući da je ulicu dobila, između ostalih, Draga Obrenović, jedina srpska kraljica koja nije imala ulicu u Beogradu, uz napomenu da će biti postavljen i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću. 

Zamenik gradonačelnika je istakao da akcenat nije bio samo na političarima već i umetnicima, te najavio da će se sutra održati sednica Obora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju. Taj spomenik će zajedno podići Grad Beograd i Izvršno veće Vojvodine.

Došlo je vreme da se ne delimo već da se ujedinjujemo oko naše nacionalne istorije. Ako je mi ne budemo čuvali, niko drugi neće, ako se mi ne budemo sećali važnih ljudi iz naše istorije, drugi neće – naveo je Vesić. 

Republika

Foto: beoinfo.rs

 

Prof. dr Đorđe Stratimirović, predsednik Fondacije, podsetio je da je njegov čukundeda Đorđe sa 26 godina stao na čelo Srba i poveo ih u boj protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. 


Vođen božjom rukom, vojujući neverovatne bitke sa svojim ratnicima Šajkašima, dobrovoljcima iz Srbije iz svih srpskih krajeva, krvlju i sabljom iscrtao je granice srpskog vojvodstva. U tu borbu uložio je sve što je imao, za sebe nije mario, a svoje imanje uložio je da nahrani i opremi svoje vojnike – naglasio je Vesić, dodajući da je ličnost Đorđa Stratimirovića ujedinjujuća i da njegova sudbina oslikava sudbinu naroda. 

Praunuk Đorđa Ivan Stratimirović uručio je Vesiću portret svog pradede iz mladih dana, u generalskoj uniformi koju mu je poklonio knez Aleksandar Karađorđević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading