VUČIĆ IZ TURSKE: Važno nam je da zajedno radimo na povezivanju celog regiona

Autor:

Vesti

18.01.2022

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj, obratio se posle sednice Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

VUČIĆ IZ TURSKE: Važno nam je da zajedno radimo na povezivanju celog regiona

Foto: printscreen/TV Pink

Potpisano je više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje obraća javnosti.

Prvi se obratio predsednik Erdogan i predsedniku Vučiću još jednom poželeo dobrodošlicu.

"Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem nivou. Razgovarali smo o dostignutom nivou saradnje i koracima koje ćemo preduzeti, kao i o regionalnim pitanjima, prvenstveno na Balkanu", rekao je Erdogan.

On je podsetio da je Turska otvorila konzulat u Novom Pazaru i da planira da ga otvori ove godine i u Nišu.

"Razmenili smo ideje o zajedničkim projektima koje bismo mogli zajednički da uradimo. Više od 1300 turskih kompanija trenutno je u Srbiji, sa više od 8000 zaposlenih", dodao je predsednik Turske.

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Redžep Tajip Erdogan

 

Erdogan se zahvalio Vučiću na podršci turskim investitorima.

Predsednik Srbije se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio nadu da će uskoro imati priliku da na isti način uzvrati turskoj delegaciji.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, o regionalnim pitanjima, pokušali da pronađemo u svakoj temi zajednički imenitelj. Kao što je predsednik Erdogan rekao, mir i stabilnost nemaju cenu i zato je važno da ih održimo, i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost. Važno je da iz prošlosti izvlačimo pouke, a da svojim rukama gradimo budućnost. Nama je važno da nam ekonomska saradnja raste. Važno nam je da zajedno sa Turskom radimo na povezivanju celog regiona", nastavio je predsednik Srbije.

"Potpisali smo sporazume iz oblasti obrazovanja, turizma i kulture, što je posebno važno za nas", dodao je Vučić.

"Nadam se da će što više naših ljudi posetiti Ankaru. Istanbul je jedan od najlepših gradova na svetu, a Ankara je jedan od najmodernijih. Pozivam i sve Turke da posete Niš, Beograd i Novi Sad, ali i Kopaonik i Staru planinu i mnoga druga mesta u našoj lepoj zemlji".

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Aleksandar Vučić

 

Upitani koliko su zadovoljni učinjenim između dve sednice Visokog saveta, Vučić je rekao:

"Razgovarali smo o miru i stabilnosti, a ja sam, kao i uvek, istakao važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i mislim da smo se razumeli".

"Šta god da kaže predsednik Erdogan, deo srpskih medija će to podozrivo da prenese, baš kao što će deo bošnjačkih medija moje reči".

Na Vučićeve reči nadovezao se Erdogan rekavši:

"I ja se postavljam iz perspektive dragog prijatelja. Bez obzira na to da li se mogu ili ne mogu prihvatiti svi delovi Dejtonskog sporazuma, važno je da se održi stabilnost".

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije danas u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Vučiću je prethodno priređen svečani doček ispred predsedničke palate, objavio je predsednik Srbije na Instagramu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Borislav

18.01.2022 17:30

Uloga Turske u ekonomskom jačanju regiona je velika. Mnoge investicije u Srbiji su upravo iz Turske. Nadam se isto tako da će Turska i dalje ulagati pre svega u putnu infrastrukturu radi boljeg povezivanja Srbije i BiH.