NOVE PROVOKACIJE SNAGA LAŽNE DRŽAVE: Kurti se sprema za RAT, hvali podrškom dve države i ORUŽJEM!

Autor:

Vesti

17.01.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces transofrmacije KBS treba da nas zabrinjava pre svega zbog bezbednosti srpskog stanovništva na KiM, ističu vojni analitičari

NOVE PROVOKACIJE SNAGA LAŽNE DRŽAVE: Kurti se sprema za RAT, hvali podrškom dve države i ORUŽJEM!

Foto: Youtube/ATV

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj na Fejsbuku se pohvalio kako je bezbednosnim snagama tzv. Kosova (KBS) za ovu godinu obezbeđen rekrdan budžet od čak 103 miliona evra!

Prošlu godinu smo završili s najvećim procentom budžetskih rashoda koji je ikad imalo Ministarstvo odbrane, dok smo za 2022. godinu, uz podršku Vlade, obezbedili najveći budžet koji smo ikad imali. Imamo na raspolaganju 103 miliona evra – oduševljeno je konstatovao ministar na Fejsbuku.

On je u objavi naveo i ukupnu potrošnju iz budžeta svog ministarstva tokom poslednje tri godine, hvaleći se kako je prošle godine utrošeno 96 odsto izdvojenih sredstava, pretprošle 86 odsto, a 2019. godine 85 procenata.

Postignuti napredak i posvećenost pokazana u liderstvu i upravljanju u proteklih devet meseci karakterisaće nas u narednim godinama, čak i sa još većim intenzitetom. Ovo je jedini put do uspeha. Hvala na ukazanom poverenju i na kontinuiranoj podršci! Nastavljamo i zajedno putujemo ka novim uspesima – napisao je Mehaj.

BEZ PANIKE, ALI…

Za vojnog analitičara Vlada Radulovića ovakve izjave ministra odbrane tzv. Kosova nisu neuobičajene i najpre su uperene protiv Beograda, koji otvoreno govori o tome koliko Srbija ulaže u vojsku i obnovu naoružanja.

Republika

Foto: Vojska Srbije

 

Konkretna pretnja KBS prema Vojsci Srbije, mereno njihovim međusobnim snagama, praktično je nepostojeća. Međutim, veoma je važno pratiti svaki korak procesa transformacije KBS, jer činjenica je da on teče mimo naše kontrole. Taj proces treba da nas zabrinjava pre svega zbog bezbednosti srpskog stanovništva na KiM. Srpske vlasti to odlično prate, jer naše službe mnogo pre medija znaju kuda to sve ide. Dakle, nema mesta panici, ali situacija se mora pratiti – tumači Radulović pretnju iz Prištine mogućim ratom.

POMOĆ TURSKE I HRVATSKE

On je za Objektiv podsetio na kontinuirani proces transformacije KBS u vojsku tzv. Kosova, a to, kako je naglasio, ima adekvatnu finansijsku i moralnu podršku od pojedinih zemalja u okruženju, pre svih Turske i Hrvatske.

KBS se godinama nalazi u procesu transformacije u ono što će Priština i formalno jednog dana nazvati vojskom. Taj proces, koji treba da se okonča do 2028, trenutno se nalazi u drugoj od tri faze, a ovo drastično povećanje budžeta predviđeno je da se desi u ovoj fazi. KBS je u svim godinama do sada imao standardni budžet od oko 60 miliona evra. Međutim, osim budžetskih izdataka za nao- ružanje, ovde treba pomenu- ti i značaj donacija drugih država tzv. Kosovu, pre svega Turske. Naime, njihova vozila „vuran” i „kirpi” KBS je u obavezi da kupi od donacija koje im dodeli turska vlada i to je recept koji Ankara delimično primenjuje i u BiH. S druge strane, KBS ima logističku podršku Hrvatske, u kojoj je do sada, prema rečima njihovog ministra odbrane, oko 60 pripadnika KBS završilo školovanje – ističe Radulović.

PRESKUPI POPULIZAM

Bezbednosni stručnjak dr Ilija Životić kaže za Objektiv da povećanje budžeta predstavlja moralnu satisfakciju za deo tamošnje političke elite u nedostatku bilo kakvog ekonomskog napretka.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Na ovaj način, Priština jednom preskupom populi- stičkom metodom nastoji da održava tenzije na KiM. Svakako da im je krajnji cilj, uz podršku mentora, stvaranje tzv. vojske Kosova, čime bi svojim građanima mogli da predstave bar neki rezultat. Srbi na KiM, sa druge strane, biće podržani od strane Beograda, nastaviće se sa izgradnjom infrastrukture otvaranjem novih radnih mesta i očuvanjem standarda. A našu bezbednost garantuje i 12 puta veći budžet Ministarstva odbrane Srbije u odnosu na prištinski, kao i kontinuirano praćenje situacije – zaključuje Životić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (5)

Loading
Светосавац

17.01.2022 08:52

Вучић је заслужан за стварање слике о некаквој моћи Шиптара ! Нико нас више није понизио од Вучића ! Вучићева издај ствара привид шиптарске моћи. Кад уклонио Вучића срушиле се и шиптарска моћ ! Српска Листа у Влади Косова као одељење СНС секте на КиМ. постоји да би легализовала Вучићеви велеиздају у привидну шиптарски моћ !

Suvi

17.01.2022 13:12

@Светосавац - Pojasni bolje nista te nerazumem ??

За тзв. Светосавца

17.01.2022 20:12

@Светосавац - Ти се потписујеш као Светтосавац, а мрзиш. Не иде то тако!

agatoni

17.01.2022 11:52

svetosavac , mora da si lečeni alkoholičar , ali teško da ćeš uspeti !