PETER STANO ODBRUSIO PRIŠTINI: Svaki Srbin na KiM mora imati mogućnost da sprovede svoje demokratsko pravo i glasa!

Autor:

Vesti

13.01.2022

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vlasti u Prištini da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima

PETER STANO ODBRUSIO PRIŠTINI: Svaki Srbin na KiM mora imati mogućnost da  sprovede svoje demokratsko pravo i glasa!

Foto: printscreen

- Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja za referendum - rekao je Stano i pozvao privremene prištinske vlasti da primene "postojeću praksu glasanja u organizaciji OEBS-a".

Stano je naveo da je šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem.

- Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogućnost da da da svoj glas kroz proces "skupljačkih kutija", koji organizuje OEBS - naveo je Stano, prenosi Tanjug.

Portparol Unije je istakao da "građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima".

Youtube/ATV

 

Stano je naglasio da svi građani, uključujući i Srbe na KiM, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.


Portparol EU podseća da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem "skupljanja glasačih listića", koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.

Stano je uputio poziv stranama da nađu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogućilo glaačima koji žive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome "razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU".

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading