KURTI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Dogovor za vreme mog mandata

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.12.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Glas Amerike da se nada dogovoru sa Srbijom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsednika SAD Džozefa Bajdena i sadašnje Evropske komisije.

KURTI O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Dogovor za vreme mog mandata

Foto: Youtube/ATV

On je govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, rekavši da veruje da je to "test istine o otvaranju Srbije prema Kosovu".

Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za Kosovo ne znam kako možemo da imamo otvoreni Balkan, naveo je Kurti.

Dodao je da ne spada u one koji veruju u samodovoljnost Balkana kao i da je uveren da Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mesto u NATO i EU.

Kurti je takođe govorio o energetskoj krizi koja ima uticaja na unutrasnjem planu ali utiče i na regionalne odnose.

Naveo je da energetska kriza nije prisutna samo na Kosovu i u regionu, već u celoj Evropi.

- U ovom slučaju pokušavamo da ublažimo ovu situaciju, koja neće moći brzo da se okonča, pošto je ovih dana veliko opterećenje, i to nastojimo da postignemo subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i popravkom B2 bloka termoelektrana - kazao je Kurti, navodeći da su prinuđeni da uzove struju i to po visokim cenama, jer je svetska berza teško pogođena sve većim cenama gasa.

- S jedne strane subvencionišemo potrošnju, pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo, s druge strane, pozvali građane da što racionalnije troše i zahvalni smo na pozitivnom odgovoru - rekao je Kurti.

Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru, naveo je Kurti i dodao da se ne očekuje skoro razrešenje i stabilizacija situacije sa strujom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading