KURTI U OZBILJNOM PROBLEMU: Lažna država Kosovo uvodi restrikcije struje, zahvaćeni svi građani

Autor:

Vesti

22.12.2021

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) saopštila je da je prinuđena da od danas počne sa restrikcijama struje zbog niske domaće proizvodnje i visokih uvoznih cena energije.

KURTI U OZBILJNOM PROBLEMU: Lažna država Kosovo uvodi restrikcije struje, zahvaćeni svi građani

Foto: youtube.com/Warren Urbexing

Prema KEDS-u, očekuje se da će restrikcija trajati oko dva sata i pogodiće sve potrošače u različito vreme.

"Poslednjih dana elektroenergetski sistem zemlje je preopterećen. Istovremeno, suočen sa najvećom svetskom krizom električne energije, operator tržišta - KOSTT je, na osnovu važećih zakona, naložio da se počne sa restrikcijama električne energije. Ova ograničenja biće oko dva sata i pogodiće sve potrošače u različito vreme, osim hitnih službi", navodi se u saopštenju.

Za sada će restrikcije trajati samo naredna 24 sata, dok se za sledeće dane očekuju nova uputstva KOSST-a.

Istovremeno se pozivaju potrošači električne energije na maksimalnu uštedu električne energije i, gde je to moguće, korišćenje alternativnih oblika grejanja.

Kosovo zavisi od proizvodnje struje u zastarjelim elektranama na ugalj. Zbog nestanka struje, mnoga preduzeća i domaćinstva koriste prenosive agregate.

Vlada Kosova je obezbedila 20 miliona evra za uvoz električne energije, što je, prema rečima premijera Aljbina Kurtija, do sedam puta više nego tokom istog perioda prošle godine kada je cena iznosila oko 60 eura za megavat sat, prenose Vijesti.

Kosovo sada uvozi oko 40 odsto svojih potreba za električnom energijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading