KURTI PODVIO REP! KVINTA zahteva da omogući Srbima na Kosovu glasanje na referendumu! TRAŽI SEDNICU SKUPŠTINE!

Autor: Republika

Vesti

14.01.2022

21:28

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti zatražio je danas od predsednika tzv. skupštine tzv. Kosova Glauka Konjufce da zakaže vanrednu sednicu tzv. skupštine za subotu u 14.00 sati, na kojoj bi se raspravljalo o "nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova".

KURTI PODVIO REP! KVINTA zahteva da omogući Srbima na Kosovu glasanje na referendumu! TRAŽI SEDNICU SKUPŠTINE!

youtube.com/Kallxo.com

U saopštenju takozvane vlade Kosova navodi se da rasprava ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije kojom bi se izrazila politička volja poslanika i poslaničkih grupa u tzv. skupštini Kosova, "o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova".

Kako javljaju prištinski mediji, rezolucija koja će biti usvojena na sednici kosovskog parlamenta biće podrška zajedničkom saopštenju koje su najviši zvaničnici tzv. Kosova uputili danas posle sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU u vezi sa referendumom o ustavnim promenama Srbije na Kosovu, u kojem se kaže da "otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse".

Takav stav najviših zvaničnika tzv. Kosova su danas pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u tzv. skupštini Kosova.

Ranije danas su ambasade zemalja velike petorke na Kosovu i Metohiji pozvale tzv. vladu Kosova da "na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava koji organizuje Srbija".

- Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom - navodi se u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.

Taj stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

DPK neće učestvovati na sednici

Demokratska partija Kosova (čiji su lideri bili ratni zločinci Hašim Tači i Kadri Veselji) odlučila je da ne učestvuje na vanrednoj sednici koja će biti održana sutra, na kojoj će se raspravljati o referendumu, prenosi Reporteri.

Na konferenciji za novinare, šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da Kurti izbegava odgovornost.

- Za nas je održavanje referenduma Srbije na Kosovu kršenje našeg suvereniteta i ustavnog poretka. U tom kontekstu, mi smo prethodili i podržali pristup da se ne dozvoli organizovanje ovog referenduma. Želeli bismo da je vlada imala bolju koordinaciju sa zemljama Kvinte, a posebno sa SAD, u vezi sa ovim pitanjem - rekao je Tahiri.

Tahiri je dodao da DPK sazivanje ove sednice vidi kao nepotrebno.

- DPK smatra sazivanje ove sednice potpuno nepotrebnim, mi nećemo odgovarati i nećemo sutra biti deo toga - naglasio je Tahiri.

 

Komentari (1)

Loading
Penzioner

14.01.2022 22:09

GOVEDA bez ROGOVA !!! Doci ce i vama kraj, samo lagano !!!