OVO PROLAZI ISPOD RADARA JAVNOSTI, A OD KRUCIJALNE JE VAŽNOSTI: U Srbiji ubrzo tektonske promene, DAČIĆ PRECIZIRAO ROKOVE!

Autor: Republika

Vesti

22.10.2021

15:08

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kojoj je prisustvovao i deo opozicije, da procedura izmena Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara 2022. godine, odnosno u ovom sazivu skupštine.

Tanjug/R. PRELIĆ

Ivica Dačić

Prema njegovim rečima, Venecijanska komisija je 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je, kako je rekao, bio važan korak za nastavak procedure.


Dačić je dodao da bi sada, na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, Srbija trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu.

- Bila bi katastrofa da proces ne završimo zbog Zakona o referendumu. Moramo da uradimo sve da bi taj predlog zakona o referendumu dobio pozitivnu ocenu - rekao je Dačić.

On je kazao da je tempo kojim se ide dosta dobar, te ponovio da se izmene Ustava odnose samo na oblast pravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira parlament.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija danas dala na sednici.

- Još jednom ćemo uputiti Venecijskoj komisije tekst na hitno mišljenje posle čega će biti usvojen konačan tekst akta o promeni Ustava - rekla je Žarić Kovačević.

Na sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarna opozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa i bez evroparlamentaraca, a odazvalo se svega nekoliko njih.

Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije, a nije došao niko iz takozvane "bojkot opozicije".
 

Komentari (0)

Loading