KURTI DOBIO PO UŠIMA OD AMERIKANACA: Hteo blic-krig na Gazivode!

Autor: B. KAŠANSKI - K. ILIĆ

Vesti

28.09.2021

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tablice su bile izgovor da se isprovocira haos i onda u tom haosu pokrene akcija zauzimanja ključne energetske tačke

Republika

Foto: youtube.com/Slobodno Srpski

Aljbin Kurti

 

Da vlast u Beogradu, uz podršku Moskve, a izgleda prvi put i Vašingtona, nije reagovala mudro i odlučno, najvažniji energetski potencijali na Kosovu i Metohiji - Gazivode i Valač, sada bi bili pod kontrolom Aljbina Kurtija. To je, kako ekskluzivno otkriva Srpski telegraf, u stvari, bio pravi plan Prištine.

Našem listu je u visokim bezbednosnim strukturama potvrđeno da je Kurti, koristeći automobilske tablice kao izgovor, u stvari, hteo da napravi haos, a potom taj haos iskoristi za zauzimanje ključnih energetskih tačaka.

- Bio je to, moram priznati, lukavo smišljen plan, koji je stavljen u pogon onog trenutka kada je iz SAD stigla informacija koja je naterala Kurtija da stupi u dejstvo: da je spreman plan američkih eksperata o zajedničkom korišćenju resursa Valača i Gazivoda, shodno Vašingtonskom sporazumu. Sve do tog trenutka prištinski lider i njegovi sledbenici smatrali su da će to nekako uspeti da eskiviraju. Kada su videli da od toga nema ništa, krenuli su u akciji - objašnjava naš sagovornik, visokopozicionirani bezbednjak, s dobrim izvorima i u diplomatskim krugovima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kosovska policija

 

SAD SE PREIGRAO

Ovog puta, međutim, kako se ispostavilo, Kurti se preigrao. Možda prvi put, protiv Prištine su se okrenuli i Moskva, što se i očekivalo, i Vašington, što predstavlja svojevrsno iznenađenje. Razloge zašto je tako do detalja objašnjava direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić, poslovično odlično obaveštena.

- Tenzije na severu Kosova i Metohije, koje je izazvala Priština, samo su uvod za energetska pitanja koja nisu u interesu privremenih institucija u Prištini. Ovaj scenario nije bio pripreman samo da bi se sporazumi koji su isticali u septembru 2021. realizovali na pogrešan način i bez dijaloga. Bojim se da su se pripremale akcije koje bi izazvale još goru situaciju vezanu za Valač i Gazivode - ostala je pomalo zagonetna Milićeva, potvrđujući praktično naša saznanja.

Ona je podsetila na nedavni intervju novog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, koji je za Glas Amerike pomenuo pitanja energetike koja su ugovorena Vašingtonskim sporazumom.

- Kurti je malo nervozan zbog činjenice da se jedna od odredbi Vašingtonskog sporazuma odnosi na to da će američko ministarstvo energetike sa ekspertima izraditi studiju i dati predlog kako da se upravlja zajedničkim resursima celog sistema Gazivoda. Pomenuti predlog, koji je odnedavno dostupan javnosti nije po volji privremenih institucija na KiM jer predviđa ustupak prištinske strane da bi se napravilo kompromisno rešenje. Nešto iz Vašingtonskog sporazuma je konačno u korist Srbije. Mislim da Kurti to pokušava nekako da marginalizuje i iskoristi ovaj trenutak da podstakne nove tenzije - ocenila je direktorka CEAS.

DUŽA ZADRŠKA

Prema njenim rečima, dobro je da se međunarodna zajednica posle duže zadrške uključuje u rešavanje spora:

- Dobro je što su predsednik i premijerka alarmirali, možda na radikalniji način, ali potpuno primeren situaciji, zapadnu međunarodnu zajednicu zbog njenog ćutanja na flagrantno kršenje Briselskog sporazuma i ostalih dogovora koji su napravljeni oko Briselskog sporazuma.

Prema viđenju Ljubana Karana, potpukovnika KOS u penziji, Kurtijevi krajnji ciljevi su jasni:

- Između ostalog, to je svakako preuzimanje kontrole nad prirodnim resursima koji su važni za opstanak i život stanovništva. Za mene, međutim, ova igra s Amerikancima, da li ga oni podstiču ili mu prete i disciplinuju ga, još je otvoreno pitanje. Postoje različite solucije, stvari će postati uskoro jasne.

Orhan Dragaš, stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, ističe da je plan koji Kurti i ne krije da u krajnjem ishodu uspostavi punu kontrolu na celom Kosovu:

- To su pokušavali i Haradinaj i Tači, ali on se pokazao kao najneodgovorniji. Koliko je to pogrešno i protiv svih dogovora govori i jasna izjava američkog Stejt departmenta kojom su oštro kritikovani njegovi potezi.

Vladimir Marinković, poslanik SNS i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ukazuje na posebnu važnost činjenice da je Beograd pokazao da će do kraja štititi vitalne interese srpskog naroda na KiM, da se neće povući niti dozvoliti da govorimo o nečemu što je neka vrsta magle, od svih tih sporazuma, da se mi svega držimo, a oni ničega i da nas onda, kad se ovako nešto desi, pozovu na deeskalaciju - precizira naš sagovornik.

 

Važnost Gazivoda

Republika

Foto: twitter.com/@jasezovembiljan

Gazivode

 

* Akumulaciono jezero većim delom u opštini Zubin Potok na severu Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, a manjim u opštini Tutin u centralnoj Srbiji

* Ključna elektroenergetska tačka na KiM

* Gazivode, odnosno hidrosistem Ibar-Lepenac, pijaćom vodom snabdevaju sever Kosova, ali i Prištinu sa okolinom. Ukupno oko 800.000 stanovnika KiM pije vodu sa Gazivoda

* Ovaj hidrosistem takođe isporučuje vodu za termoelektrane u Obiliću

* Voda iz Gazivode koristi se i za navodnjavanje poljoprivrednih površina

* Kanal Ibar-Lepenac dugačak je 49 kilometara, od jezera Gazivode do Prištine, a završava se u jezeru Badovac. Prolazi kroz teritoriju pet opština: Zubin Potok, Mitrovica, Vučitrn, Obilić i Priština

* Brana Gazivode, 25 km od Mitrovice, građena je između 1979. i 1984.

* Druga važna uloga je proizvodnja električne energije, godišnje se proizvodi oko 100 gigavat-sati

 

Vjosu Osmani ribali u Vašingtonu

Republika

Foto: youtube.com/Kallxo.com

Vljosa Osmani

 

Američki Stejt department jasno je stavio do znanja predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da se ne slaže sa načinom na koji je Priština uspostavila reciprocitet za registarske tablice vozila sa Srbijom i slanjem specijalnih snaga na sever Kosova, objavila je TV Kljan Kosova. Kako prištinska televizija navodi, pozivajući se na svoje izvore, nezadovoljstvo načinom na koji su prištinske institucije organizovale akciju na severu direktno je preneto Osmanijevoj u subotu u Vašingtonu.

Njeni saradnici kasnije su demantovali ovo zavrtanje ušiju, međutim, dosta nemušto.

 

Lajenova danas u Beogradu

Predsednica Evropske komisije

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

 

, koja danas stiže u posetu Beogradu, ocenila je juče u Tirani da je situacija na severu KiM veoma zabrinjavajuća i pozvala Beograd i Prištinu da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Lajenova je počela u Tirani posetu zapadnom Balkanu.

 

Zaharova: Od lošeg ka gorem

Republika

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Marija Zaharova

Rusija je zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem - ocenila je Zaharova i ukazala da formiranje zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje mrtvo slovo na papiru.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Sava Drugi

28.09.2021 19:53

Voda za gazivode se ilegalno uzima. Ibar ne teče na Kosovu i oni nemaju pravo na njega. Ta voda treba Kraljevu.

Goxy

29.09.2021 10:18

Ma treba jezero u inat ponovo pregraditi na srbskoj teritoriji i preusmeriti da nas ne ucenjuje ni zapad ni šiptari.