TRAMPOV PLAN JEDINI SPAS! Drama na Jarinju ponovo oživela ideju o podeli Kosmeta

Autor:

Vesti

27.09.2021

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spoljni akteri izbegavaju da se bave nerešenim pitanjem granica, što povećava rizik od nekontrolisanog nasilja, smatra britanski analitičar Timoti Les

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

 

Plan bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prema kom bi Beograd dobio sever Kosova, mogao bi da bude jedino trajno rešenje za južnu srpsku pokrajinu. Najnoviji događaji na administrativnom prelazu Jarinje pokazali su koliko je situacija zapaljiva i da je jedna varnica dovoljna da razbukti požar neslućenih razmera, ocenjuju eksperti za međunarodnu politiku.

EU GLEDA SAMO SEBE

Istraživač britanskog centra za geopolitiku Timoti Les ocenio je da za aktuelni spor Beograda i Prištine neće biti odlučujuće pitanje registarskih tablica jer ono nije egzistencijalno ni za jednu stranu, ali dodaje da ne veruje da će ijedna strana napraviti i mali kompromis.

- Mislim da ovo poslednje rasplamsavanje verovatno predstavlja važan trenutak u širem sukobu oko statusa Kosova jer Albanci jasno stavljaju do znanja da, nakon decenije zastoja, više nisu spremni da prihvate nezadovoljavajući status, kao i da traže da se promeni politička stvarnost na terenu - rekao je Les.

Republika

Foto: Kosovo Online

Jarinje

 

On ističe da postoje različiti scenariji rešenja situacije, od vojnog do pregovaračkog, koji bi bio poželjniji, ali i da se u obzir mora uzeti šira srpska i albanska pitanja i pogotovo nerešeno pitanje granica.

- Pitanje za spoljne aktere je da li su spremni da se suoče s ovim ili će, umesto toga, istrajati na ideji da Beograd i Priština moraju da postignu sporazum koji isključuje svako razmatranje širih pitanja. Prema mom mišljenju, to povećava rizik od nekontrolisanog i potencijalno nasilnog ishoda, kako trenutno izgledaju trenutna dešavanja - rekao je Les.

On kaže da je Evropska unija, pre svega, zabrinuta za svoje interese jer izbegava potencijalno destabilizujuću konfrontaciju u svom neposrednom susedstvu, a takođe ne zna kako da reši spor koji je doveo do poslednjeg pojačanja tenzija.

GRENELOVE KRITIKE

- EU ima ograničenu polugu uticaja zbog svoje nespremnosti da integriše Balkan u EU i uporno isključuje mogućnost prilagođavanja granica koje bi mogle da budu osnova za sporazum - kritikuje Les.

Kako je Srpski telegraf već pisao, bivši američki predsednik je bio spremio paket konkretnih mera, koji podrazumeva i korekciju granice, ali njegov naslednik Džo Bajden nije krenuo njegovim stopama, što je kritikovao nekadašnji Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

- Predsednik Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i ceo region i odlučio je jednostavno da ne želi da se meša. Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu unutar njegove Bele kuće. Nema planiranih poseta na visokih zvaničnika SAD niti ima datuma za dolazak balkanskih lidera u Vašington - naveo je Grenel.

I Stiven Mejer, nekadašnji službenik CIA, obaveštajac i analitičar, ocenjuje da na Balkanu mora da dođe do menjanja granica.

- Nove međe će se, najverovatnije, povući u Makedoniji, ali i na Kosovu. Eventualne korekcije mogle bi da dovedu do stvaranja "velike Albanije", što bi bilo prihvatljivo ukoliko se sve dogodi mirnim putem - ocenjuje Mejer.

7 TAČAKA

1 Sporazum bi potpisali Beograd, Priština i međunarodna zajednica, uključujući SAD i Rusiju

2 Severni deo bi ostao u sastavu Srbije, uz specijalni status Kosovske Mitrovice

3 Mitrovica neće biti podeljena, imaće samostalni status distrikta, a Srbi u Mitrovici biće državljani Srbije

4 Posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa KiM

5 Albanci ne mogu da kupuju srpske kuće i obrnuto

6 Ekonomski paket za Kosovo, posebno za severni deo, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona

7 Granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova) bila bi otvorena za promet građana i robe

 

Vučić opet oladio Kvintu:Neće biti ponižavanja Srbije

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Aleksandar Vučić

 

Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije niti njenih građana, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorima zemalja članica Kvinte.

Vučić je primio ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije, saopštila je pres-služba predsednika.

Vučić je ovom prilikom ambasadorima objasnio poziciju Srbije, navodi se u saopštenju.

 

Kfor preuzima prelaze od Rosu?

Republika

Foto: Tanjug/AP

KFOR

 

Helikopteri Kfora juče su u dva navrata za sat vremena nadletali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije. NATO vojnici su se juče prvi put pojavili u ovom području, gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu.

Iz Kfora je poručeno da su "povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever", kao i da "pomno prate situaciju na celom Kosovu".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je preksinoć dao rok NATO da reaguje.

- Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovo i Metohiju i, u slučaju pogroma, sačekaće 24 sata NATO da reaguje, a ako zapadna alijansa ne reaguje, Srbija će reagovati - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija samo podigla borbenu gotovost, a ne vojsku i policiju.

- Srbija nije ušla na teritoriju Kosova i Metohije zbog Kumanovskog sporazuma - rekao je Vučić, naglasivši da ne želi da zbog neiživljenog političara iz Prištine koji se igra svojim safari vozilima i zagorčava život blokirajući administrativne prelaze Albancima iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Крементина

27.09.2021 21:30

А због чега би Србија своју територију делила с неким? Нека Американци деле Тексас са Мексиканцима, ако им се то свиђа.

Blago nama decama

28.09.2021 11:02

Bravo, Srbi. Od Kosovo je Srbija, stigoste do: dajte nam bar to parce severa! Oce' to kad zemlja zamisli da je nekom bitna!