ISTORIČAR RAKOVIĆ O POTEZU MINISTARKE: To je diverzija, pravi lažnu nacionalnost

Autor: D.P.

Vesti

26.08.2021

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić zalaže se da se uvede nova nacionalnost "Vojvođanin".

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/D. KUJUNDŽIĆ

Istoričar Aleksandar Raković i ministarka Gordana Čomić

Ako bude po njenom, nova nacionalnost biće ponuđena građanima kao jedna od opcija za nacionalno izjašnjavanje pri popisu stanovništva u oktobru 2022.

Kako za Srpski telegraf ocenjuje istoričar Aleksandar Raković, ovaj zahtev ministarke je potpuna besmislica.

- Ovaj njen potez može se smatrati diverzijom protiv Republike Srbije. Može da podriva, kinji i manipuliše, ali ne treba zaboraviti da je vojvođanski separatizam u potpunosti razbijen - poručio je on.

Stvaranje novih nacija na osnovu regionalne pripadnosti je recept koji se primenjuje nakon raspada bivše Jugoslavije i koji su s manje ili više uspeha sproveli Crnogorci.

- Naravno da se sve radi prema matrici prema kojoj su Crnogorci skrojili svoju crnogorsku naciju. Zbog toga sve te regionalne identitete treba stavljati samo u regionalni kontekst i ne dozvoliti da se izvrši manipulacija etničkim inženjeringom putem tih regionalnih identiteta. Vojvođanski i crnogorski identitet trebalo bi stavljati isključivo u regionalne identitete, nikako u nacionalne - rekao je Raković.

Ako se pogledaju zemlje Evropske unije, regionalna pripadnost nigde nije predstavljena iznad nacionalnog identiteta.

Jedan Bavarac uvek će se izjasniti kao Nemac, kao što će stanovnik Italije naglasiti nacionalnu pripadnost svoje zemlje i reći da je Italijan, bez obzira na to da li živi u Lombardiji ili Toskani.

Podsećamo, Čomićeva se, osim nove nacionalnosti "Vojvođanin", založila i za uvođenje "dvostrukog identiteta", koji se, kako je rekla, preporučuje zemljama koje rade popis.

To bi značilo da kao jedna od opcija može da bude Mađar srpskog porekla ili Srbin mađarskog porekla.

Predlog ministarke odbacila je vlada Vojvodine, ocenivši da je reč o nedopustivom nametanju.

Etnička slika Vojvodine
Srbi 1.289.635 66,76%
Mađari 251.136 13%
Hrvati 47.033 2,43%
Romi 42.391 2,19%
Rumuni 25.410 1,32%
Rusini 13.928  0,72%
* Podaci na osnovu popisa iz 2011.

Više od 26 nacija i etničkih grupa

U Vojvodini živi skoro dva miliona ljudi, odnosno 21,56 procenata ukupnog stanovništva u Republici Srbiji. Podeljena je na sedam okruga, odnosno 38 opština i osam gradova. Prema poslednjem popisu iz 2011, u Vojvodini živi više od 26 nacija i nacionalnih ili etničkih grupa. U Vojvodini je u upotrebi šest jezika, i to srpski, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ivan

26.08.2021 10:11

Meni nije jasno što to ne hapsite? Ona je sa stanovišta Republike Srbije državni element i neprijatelj broj jedan. Ona više ne može da bude ministarka ni za kakva prava a kamoli za ljudska i manjinska!

Odgovori 17 1
Suvi

27.08.2021 11:31

@Ivan - Ovo je van svake pameti , ozenjen sam iz vojvodine za madjaricu , bio sam tamo i video mnogo dece koji neznaju srpski jezik , to je takodje van svake pameti , zar nebi trebalo da pored svog maternjeg jezika da obavezno uce i srpski jezik i da ga koristi ,,, sta reci tugaa ...