ISTORIČAR BEZ USTRUČAVANJA: Makedonski jezik je stvoren za DVE NEDELJE, a bugarski je srpski bez srpske gramatike!

Autor:

Vesti

11.08.2021

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski istoričar, književnik i lingvista Radovan Damjanović gostovao je u emisiji Balkan info i tom prilikom prokomentarisao prigovor Matice srpske zbog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, odnosno "rodno osetljivog jezika".

Republika

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

 

On je istakao da je Matica u prošlosti ignorisala stvaranje novih jezika od srpskog u regionu.

- Makedonski jezik je stvoren za dve nedelje u Ćoposlaviji 1946. godine. Napisan je rečnik i sve. Verovatno još uvek ima živih ljudi koji su učestvovali u tome, a ja sam znao neke koji su umrli - kaže Damjanović.

Nakon toga, navodi, došao je "crnogorski jezik", a Matica srpska i Akademija nauka nisu ništa rekle tim povodom.

- Oni sede tamo, umaču keks u čaj... I ništa, pojeo vuk magarca. Koliko se još jezika pojavilo, bog te pita - poručuje istoričar i dodaje da "dok Bugari prisvajaju makedonski jezik kao svoj dijalekt, klovnovi iz Matice ćute jer im je lepo dok primaju platu".

- Srpska akademija nauka i umetnosti treba da ima drugačiji anagram. Ne SANU, već ono drugo... Onaj deo tela ljudskog, tzv. izlazni organ.

Bugarski jezik - srpske reči bez gramatike

Damjanović se osvrnuo i na nastanak bugarske nacije, odnosno bugarskog jezika.

- Dođu Bugari iz Azije, pokore Slovene, namerno ih neću nazvati "Srbi", nametnu državi ime Bugarska, Blgarija, a jezik nazovu blgarski. Za sto godina više niko ne govori taj njihov turkski, tatarski jezik. Svi govore kvarnim srpskim jezikom - navodi on i kaže da je upravo to definicija bugarskog jezika.

- Onaj ko govori bugarskim jezikom, on koristi srpske reči bez poznavanja srpske gramatike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Kosovo je pored srbije

11.08.2021 08:51

da ne misli ovaj na takozvani srpski, koj je stvoren 1890. i sami znate srpski jezik ne postoji, jezik je bugarski sa turskim meshavinom..

Odgovori 5 23
Sejtan

12.08.2021 04:09

Neka istoricar pogleda korice prvoga izdanja Gorskog vijenca,nece nista razumijeti.I danas sedamdeset posto Srba gramaticki govori nepravilno

Dejan

12.08.2021 07:33

Pozdrav Radovane ! Najzad da te vidimo i u pisanom izdanju . Svaka čast za "Republiku"