KRIVOKAPIĆ OPET LAŽE NAROD: Primijer izbegava popis stanovnika u Crnoj Gori!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Svet

12.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je prošlo više od pola godine od popisa stanovništva u Crnoj Gori koji je bio planiran u aprilu ove godine, još nema ništa, a ako je sudeći prema rečima premijera Zdravka Krivokapića, neće ga ni biti. Razlog za odlaganje popisa i više je nego očigledan, a to je strah da bi se ogroman deo građana Crne Gore slobodnim popunjavanjem formulara izjasnio kao Srbin, odnosno Srpkinja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zdravko Krivokapić

Iako je zbog problema izazvanim koronavirusom jedini logičan termin za održavanje popisa stanovništva u Crnoj Gori 2021, s obzirom na to da se naredne godine očekuju lokalni izbori u 11 opština, 2023. predsednički, a za tri godine i redovni parlamentarni izbori, premijer Zdravko Krivokapić ipak misli suprotno. On je, kako prenose crnogorski mediji, rekao da će ove godine biti teško da se održi popis jer, kako objašnjava, za to je potrebno dosta pripreme.

- U Crnoj Gori ljude samo interesuje ko je koje vere i nacije. Mislim da smo se dosta prebrojavali. Popis treba da bude kvalitetan i najvažnije je sve dobro isplanirati. Mi želimo da imamo tačne i proverene podatke. Nadam se da će političari imati razumevanja - rekao je on.

Kao jedan od razloga odlaganja dugoočekivanog popisa, navodi se i taj da bi poslednji procenat Srba u Crnoj Gori koji je 2011. bio skoro 29 odsto sada mogao da skoči i do 35 odsto.

Na Krivokapićevu izjavu odmah je reagovao Demokratski front. Oni su jasno poručili da, ukoliko ne bude popisa, neće biti ni ove vlade. 

- Porukom da se popis neće održati ove godine pristajete na rezultate falsifikovanog popisa iz 2011, koji je u uslovima diktature i ucena sproveo DPS, a nije vam prihvatljivo da se popis organizuje sad kada bi se mogao održati slobodno i kada bi se, nakon 75 godina, mogla utvrditi realna slika Crne Gore. Taj ko vas je savetovao da će vam članice koalicije "Za budućnost Crne Gore" progutati i ovu izdaju interesa naših birača, zbog viših ciljeva, debelo je pogrešio - rekli su iz DF.

Oni ocenjuju i da bi eventualno neodržavanje popisa bilo direktno usmereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, protiv onih ljudi koji su pobedili 30. avgusta i koji su se, između ostalog, borili da se Crna Gora vrati sebi i svojoj tradiciji nakon decenija progona i zatiranja srpskog identiteta.

- Bežanje od popisa je bežanje od istine i realnosti, dokaz slabosti i povlačenje pred onima koje smo 30. avgusta porazili upravo odbranom identiteta. Popis bi morao da bude jedna od potvrda da su se desile promene u Crnoj Gori i građanima niko ne može i ne sme oduzeti to pravo i oni pomno prate da li će neko biti spreman da izda tu borbu - rekli su oni i dodali da ovakvim potezom Krivokapić direktno ide naruku antisrpstvu i crnogorskom ekstremizmu.

Iz DF su istakli i da je sramno što skoro godinu dana nakon izbora nije smenjena direktorka Monstata Gordana Radojević, koja je, kako navode, falsifikator poslednjeg popisa.

- Prema svemu ovome: Ili će biti popisa ili neće biti ove vlade - jasno su poručili iz DF.

Republika

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

 

Porfirije odgovorio Krivokapiću

Patrijarh Porfirije odgovorio je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću na njegov predlog da potpišu temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

Reč je o tekstu ugovora, rečeno je, u koji je vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i ugovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu patrijarh Porfirije, navode u Patrijaršiji, i obavestio Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu s Ustavom SPC ima poslednju reč po ovom pitanju.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

- Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i Njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i, ako treba, negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejudiciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore - rekao je Krivokapić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vjera

13.08.2021 08:52

Nevjerovatno, ali istinito.

Mile

15.08.2021 16:33

On krivo sedi, krivo besedi i krivo radi,