PODVALJUJU LOŠE PECIVO I BRAŠNO I PARIZER PUN SOJE: Pekari i mesari najviše obmanjuju kupce u Srbiji

Vesti

31.05.2018

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivredna inspekcija od početka godine zatvorila je 26 pekara u Srbiji, a testenine, brašno i peciva najčešći su proizvodi kod kojih su uočene nepravilnosti, kaže za Srpski telegraf Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije. Odmah za pecivima, po broju nedostataka slede voćni sokovi, čajevi i bombone.

RepublikaFoto: e-stock/M. Marković
Velika konkurencija: U Srbiji ima oko 3.500 pekara

Ipak, napominje Vujović, najmanje propusta odnosi se na bezbednost hrane, dok ubedljivo najviše nepravilnosti otkrivaju u deklaracijama.

- Od 18 grupa proizvoda koje pratimo, najveći broj nepravilnosti beležimo kod žitomlinskih proizvoda i testenina. Uglavnom je reč o pogrešnom deklarisanju proizvoda, odnosno o sastavu koji je iskazan u odnosu na ono što je sadržina. Često na deklaraciji nije ni istaknuto ono što treba. Na primer, ako je na nekom proizvodu slika lešnika, onda na deklaraciji mora da piše koliko tačno lešnika ima taj proizvod - objašnjava Vujović.

Isto tako, ako kupujete kroasan sa sirom, morate znati koliko se tačno sira u njemu nalazi. Možda zato i ne čudi što su pekare prve na udaru poljoprivredne inspekcije. Njih stotinu prekontroliše se za samo nekoliko meseci, a pored deklarisanja, pregledaju se uslovi proizvodnje, higijena i sistemi bezbednosti.

26 pekara zatvoreno od početka godine

- Procene su da u Srbiji ima oko 3.500 pekara. Uglavnom su to mali pogoni koji se otvaraju veoma dinamično. Imate, recimo, pogon u jednoj ulici koji je za godinu dana promenio tri vlasnika, što zahteva i novu dokumentaciju i nove uslove rada. Higijena je tačka od koje nema odstupanja. Tu smo vrlo rigorozoni - ističe Vujović.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, saglasan je da pekara u Srbiji ima previše i da je to oblast koju država mora da uredi kako bi se došlo i do boljeg kvaliteta proizvoda i usluga.

- Ljudi misle da, ko ima pekaru, zarađuje ogroman novac. A to više nije tako. Pekara je mukotrpan posao, kvalifikovanih radnika je sve manje i jedino rešenje je da država donese zakon o zanatstvu, pa da se kroz licenciranje omogući da se ovim poslom bave samo pravi pekari. Tada ne bi dolazilo do oscilacija u kvalitetu - tvrdi Pralica. 

Proizvodi s najviše nepravilnosti
- testenina
- žito, brašno
- hleb, pecivo
- čajevi
- voćni sokovi
- bombone

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading