CENA GASA OTIŠLA U NEBESA! Pogibija Raisija digla cenu energenata!

Autor:

Vesti

24.05.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj skok cena može se povezati sa različitim faktorima, uključujući udeo energije vetra u proizvodnji električne energije u EU, koji je u maju dostigao samo 14 odsto, što je najniže od septembra 2023.

CENA GASA OTIŠLA U NEBESA! Pogibija Raisija digla cenu energenata!

Foto: Shutterstock,Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

svet

Cena gasa na berzi u Evropi prvi put od decembra 2023. godine premašila je cifru od 400 dolara za hiljadu kubnih metara. Tokom trgovanja na londonskoj berzi ICE, cena gasa dostigla je maksimum od 408,944 dolara pre nego što se stabilizovala na 405,5 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ovaj skok cena može se povezati sa različitim faktorima, uključujući udeo energije vetra u proizvodnji električne energije u EU, koji je u maju dostigao samo 14 odsto, što je najniže od septembra 2023, pišu Novosti.

Takođe, popravke na gasnim objektima u Norveškoj, glavnom snabdevaču gasom u Evropi, takođe vrše pritisak na cene gasa. Pored toga, cena gasa počela je postepeno da raste nakon vesti o smrti predsednika Irana Ebrahima Raisija.


Iako je grejna sezona u Evropi završena 31. marta rekordnim rezervama od 58,34 odsto, a podzemna skladišta su popunjena 67,53 odsto, procenjuje se da skoku cene gasa doprinosi priprema novog paketa sankcija RF i rasprave o zabrani pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u evropskim lukama.

Sve ove informacije ukazuju na kompleksnu situaciju na tržištu gasa u Evropi i naglašavaju značajan uticaj faktora kao što su proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, geopolitičke promene i spremnost na sankcije. Očekuje se da će ovi događaji imati dugoročne posledice na tržište energenata i političke odnose između ključnih aktera.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading