STIGLO PRIZNANJE I SA ZAPADA - Srbija je jedna od najboljih u Evropi, REFORME SE ISPLATILE!

Autor:

Vesti

13.12.2023

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pol Gembl, viši direktor Suverene grupe u Fitch Ratings-u rekao je da je su reforme koje je Srbija sprovela dovele do smanjenja javnog duga, rasta BDP - a, kao i snažnog priliva investicija.

STIGLO PRIZNANJE I SA ZAPADA - Srbija je jedna od najboljih u Evropi, REFORME SE ISPLATILE!

Foto: Shutterstock

- Srbija je od Covid-19 jedna od najboljih u Evropi - kaže Pol Gembl, viši direktor Suverene grupe u Fitch Ratings-u.

- Vlada je racionalizovala potrošnju, omogućavajući joj da smanji javni dug, koji je podržan snažnim rastom i investicijama. Priča o stranim direktnim investicijama je dobra, sa prilivom koji je obično ekvivalentan 5% do 7% BDP-a, dok je poslovno okruženje pozitivno - dodaje.

U nedavnom izveštaju MMF-a zaključeno je da, iako je privreda Srbije. kao i druge širom Evrope u razvoju, pogođena porastom cena hrane i energije, sa izazovima uključujući „nastavku globalne finansijske nestabilnosti i neizvesnosti u pogledu rasta trgovinskih partnera“, ona je takođe pokazala otpornost i budžetsko ograničenje, sa deficitom od 2,2% BDP planiranog za 2024. „u skladu sa konzervativnim političkim stavom”.

Očekuje se da će MMF postići dogovor do kraja 2023. o drugoj reviziji svog stend-baj aranžmana (SBA).

Bolji od zemalja u Evropi

- U poređenju sa susedima iz regiona, rast Srbije se zadržao, a očekuje se da će BDP porasti oko 2% ove godine i 3,5% sledeće, što je blizu srednjoročnog potencijala od 4% godišnje. Očekuje se da će inflacija pasti sa 8% ove godine na 5,6% u 2024. i 4% u 2025. U međuvremenu, deficit  javnog duga bi trebalo da padne ispod 2,5% do kraja 2023. godine, dok su devizne rezerve preko 24 milijarde evra - navodi Global finance.

Oni navode i da srpska priča o uspehu datira mnogo više od post-kovida.

- Tokom proteklih 15 godina, Beograd je sledio uspešan program ekonomskih reformi koji je pomogao da se preuredi jedna od umirućih privreda jugoistočne Evrope - dodaju u tekstu.

Gembl kaže da je IKT sada najbrže rastući sektor, podstaknut prilivom mladih Rusa—oko 200.000, prema izveštajima medija—koji žele da izbegnu da budu uvučeni u rat te zemlje protiv Ukrajine i kojima je, po prirodi industrije, omogućeno da se lako presele i osnovati novi posao. Zaista, registracija ruskih i ukrajinskih preduzeća u Srbiji je dramatično skočila od invazije Moskve na njenog suseda, a mladi profesionalci očigledno žele da izbegnu rat i da imaju koristi od veza Srbije sa EU. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je 2022. godine osnovano oko 1020 kompanija u ruskom vlasništvu, u poređenju sa samo 82 u 2021.

Sve ovo je pomoglo u podizanju životnog standarda i transformiše međunarodnu reputaciju Srbije kao magneta za ulaganja. Uz dobre veze sa susedima, njena radna snaga je jeftinija od Hrvatske. A zemlja je mnogo manje nestabilna od Bosne, Severne Makedonije ili Albanije, sa jednom od najproaktivnijih agencija za strane investicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading