I UZ POVEĆANJA PLATA I PENZIJA, IMAMO MNOGO BOLJE PRIHODE NEGO ŠTO SMO PREDVIĐALI! Ministar Mali: BDP raste i jači smo nego ranije!

Autor:

Vesti

02.12.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali bio je emisije Jutro na Prvoj, gde je govorio o važnim i aktuelnim temama.

I UZ POVEĆANJA PLATA I PENZIJA, IMAMO MNOGO BOLJE PRIHODE NEGO ŠTO SMO PREDVIĐALI! Ministar Mali: BDP raste i jači smo nego ranije!

Foto: tanjug/ap

Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da su juče socijalno ugroženi i penzioneri dobili po 10.000 dinara. 

- Juče smo isplatili jednokratnu pomoć onima koji primaju socijalnu pomoć i tuđu negu i pomoć, to je negde oko 212 hiljada naših sugrađana, a dan pre toga isplatili smo pomoć penzionerima po 20,000 dinara. Tokom naredne nedelje do kraja nedelje, mi ćemo isplatiti i jednokratnu pomoć našim srednjoškolcima. Kraj je godine, imamo mnogo bolje rezultate, i hoćemo to da pokažemo. 

On je istakao da ove mere nikako ne oštećuju naš budžet. 

- Uprkos svemu što pomažemo, mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. Uprkos povećanju plata i penzija, a podigli smo plate i u prosveti i u zravstvu, sve te mere i pomoći mi taj novac imamo - rekao je on i pokazao grafikone na kojima se vidi kako i zašto imamo mogućnost da plaćamo. Na grafikonima se vidi da nam BDP raste i da smo jači nego ranije. 

Na kritike da će građani ove mere "platiti" on je rekao: 

- Vidi se da je od 2020. krenula najveća kriza, država Srbija bez obzira na sve pokazuje svoju snagu. To je naša snaga, opozicija polazi od sebe. Fabrike su zkatančili, devizinski kurs je išao sa 83 na 120, nije bilo sigurnosti na para za isplatu penzija... U junu 2012. nisu imali za penzije, bili su bankrot.

Ministar je govorio i o inflaciji: 

- Već smo na jednocifrenom nivou što se tiče oktobarske inflacije, očekujemo dalje smirivanje od 1. januara. Idemo dalje u povećanje plata i penzija i to do 10% u javnom sektoru, a penzije će rasti 14, 8 odsto. Prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade - 17, 8 odsto. Ona će biti u odnosu na 2012. dinara, kad je bila 15700 dinara, od 1. januara naredne godine biće 47.154 dinara, idemo na preko 400 evra. 

Ministar mali je podsetio kako idu napred sa rezultatima.

- Kada pogledate našu ekonomiju, ne kaže to ni Vučić ni Siniša Mali, već monetarni fond, Srbija je u odličnom stanju - kazao je ministar.

Kako je rekao ne zna da li se ikada desilo da je Srbija u mogučnosti izdvoji novac da kupi istorijsko blago naše zemlje, pišu Novosti.

- To je zato šro imamo novca na računu. Kao što možemo da povećamo, penzije, plate bez da ugrozimo državu. Mi ostvarujemo dobre rezultate - kazao je Mali.

Pohvalio je inicijative predsednika Vučića koji brine o istoriji i o nacionalnom blagu.

- Ljudi su naša najveća snaga! - kazao je Mali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading