USPOSTAVLJEN DIREKTAN PLATNI PROMET IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE! Veliko olakšanje i za građane i za privredu!

Autor:

Vesti

11.12.2023

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tabaković je istakla da je put regionalne saradnje jedan od ključnih ciljeva Narodne banke Srbije te da je ostvarena intenzivna i plodonosna saradnja sa kolegama iz centralne banke Crne Gore.

USPOSTAVLJEN DIREKTAN PLATNI PROMET IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE! Veliko olakšanje i za građane i za privredu!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Od danas, građani i privreda Republike Srbije i Crne Gore mogu direktno da vrše transakcije, nakon što je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila da je uspostavljen direktan platni promet između ove dve zemlje.

Ova vest predstavlja važan korak ka jačanju regionalne saradnje i otvaranju novih mogućnosti za trgovinu i poslovanje.


Jorgovanka Tabaković je istakla da je put regionalne saradnje jedan od ključnih ciljeva Narodne banke Srbije te da je ostvarena intenzivna i plodonosna saradnja sa kolegama iz centralne banke Crne Gore. Nakon susreta predsednika dve države Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića, saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala se, što predstavlja važan korak ka jačanju ekonomske i finansijske povezanosti između ove dve zemlje.

- Transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore od danas se mogu realizovati direktno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore - saopštila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

NBS, Ilustracija

 

Kako je navela, sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka sa teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Prema rečima Tabaković, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MK sistemu NBS.

- Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima -  naglasila je Tabaković.

Navela je da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima i da će jednom povezana infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a da podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet. Tabaković je pozvala i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS i iskoriste prednosti koje on pruža, dodajući da interesovanja već ima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading