BEZ OVIH PAPIRA NEĆETE MOĆI DA UVEZETE AUTOMOBIL IZ INOSTRANSTVA! Pažljivo pročitajte

Autor: Blic

Vesti

31.10.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija planira potpuno ukidanje proizvodnje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine.

BEZ OVIH PAPIRA NEĆETE MOĆI DA UVEZETE AUTOMOBIL IZ INOSTRANSTVA! Pažljivo pročitajte

Foto: Shutterstock

Ova odluka imaće veliki uticaj na tržište automobila u Srbiji, gde se trenutno najviše prodaju vozila koja poseduju upravo takav motor.

Boris Ćorović, Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, otkrio je za "Blic Biznis" koja su trenutno najtraženija vozila iz uvoza u Srbiji. Na vrhu liste su Škoda, Toyota, Hyundai, Fiat i Dacia. Ova petorka dominira srpskim putevima i najčešće se viđa na našim ulicama.

Kada je reč o procesu uvoza automobila, Ćorović ističe da je bitno pronaći dobro održavan automobil sa što manje pređenih kilometara. Takođe, važno je angažovati profesionalnu firmu koja će kvalitetno obaviti uvoz i obezbediti sve potrebne dokumente. Nakon ovoga, poslednji korak je odlazak u MUP radi registracije i dobijanja papira.

Iako interesovanje za električne automobile u Srbiji nije veliko, ono se znatno povećalo u poslednjih nekoliko godina. Ćorović ističe da je interesovanje za ova vozila više stotina puta veće nego pre nekoliko godina. Subvencije koje država daje za kupovinu električnih automobila doprinose ovom trendu.

Evropska komisija donela je odluku da od 2035. godine neće biti dozvoljena proizvodnja automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, što znači da će električni automobili morati da zažive i kod nas. Srbija će morati da se prilagodi ovom trendu, poboljša infrastrukturu punjača i motiviše stanovništvo da prihvati ovu promenu.

Prodaja električnih automobila u Evropi već je premašila prodaju dizelaša. U septembru ove godine prodato je više električnih automobila nego vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Očekuje se da će vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem postojati na tržištu do 2050. godine.

Dok se električni automobili polako šire, prodaja luksuznih vozila u Srbiji doživljava pravi procvat. Najtraženiji su najluksuzniji automobili, kako na sajmu automobila, tako i nakon njega. Srbija ne zaostaje za drugim državama u ovom trendu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading