NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Poskupljenje od 1. oktobra izaziva nove brige za vozače

Autor:

Vesti

24.09.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. oktobra gorivo u Srbiji poskupljuje za najmanje šest dinara

NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Poskupljenje od 1. oktobra izaziva nove brige za vozače

Foto: Profimedia

Građani Srbije moraće da se pripreme za novi udar na svoj kućni budžet jer će od 1. oktobra cene goriva u maloprodaji ponovo porasti. Stručnjaci predviđaju da će taj rast biti najmanje šest dinara po litri goriva. Ovaj skok cena rezultat je povećanja akciza na naftne derivate i rasta cena nafte na svetskim tržištima.

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju iznosa akciza na evrodizel i benzin po litri goriva. Konkretno, akciza na evrodizel povećaće se za 4,76 dinara, dok će akciza na benzin biti veća za 4,63 dinara po litri goriva.

Međutim, ovo povećanje akciza samo je jedan od faktora koji će uticati na rast cena goriva u Srbiji. Glavni razlog za očekivano poskupljenje goriva leži u rastu cena nafte na svetskim berzama. Cene nafte su tokom leta naglo skočile, s trenutnim cenama brent nafte oko 94 dolara po barelu. Analitičari predviđaju da bi cene mogle premašiti i 100 dolara po barelu u skoroj budućnosti.

Ovaj skok cena nafte posledica je odluke Saudijske Arabije i Rusije da produže smanjenje proizvodnje nafte, povlačeći s tržišta više od 1,3 miliona barela nafte dnevno. To je više od 1% globalne potražnje i čini se izvan okvira ograničenja OPEC+ sporazuma.

Međunarodna agencija za energiju i OPEC predviđaju rast globalne potražnje za naftom na 2,1 milion barela dnevno. Iako će cene nafte privremeno rasti zbog ovih faktora, analitičari predviđaju da će se do kraja godine smanjiti zbog smanjenja potražnje. Tako bi cena brent nafte mogla pasti između 78 i 82 dolara po barelu, a iduće godine čak i niže, na otprilike 70 dolara po barelu.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, Milan Rakić, upozorava da će rast cena nafte uticati na rast maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Iako se cene goriva u Srbiji formiraju na temelju cena naftnih derivata na regionalnoj berzi u Đenovi, promene cena nafte na svetskim berzama odražavaju se na te cene.

Trenutno, maloprodajne cene goriva u Srbiji ne zavise od promena cena nafte na svetskim berzama, već se formiraju na osnovu regionalnih cena derivata. Međutim, promene u cenama nafte na svetskim tržištima utiču na te regionalne cene derivata, što na kraju dovodi do rasta cena goriva na pumpama u Srbiji.

Iako će ovo poskupljenje goriva dodatno opteretiti građane, analitičari veruju da će se cene nafte stabilizovati  i početi da padaju do kraja godine, što bi moglo ublažiti pritisak na džepove vozača u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djole

24.09.2023 10:42

Nemam auto, ali imam za parizer.