DA LI ĆE CENE KONAČNO KRENUTI NIZBRDO? Predstavnici Vlade i trgovinskih lanaca za zajedičkim stolom, glavna tema marže na određene proizvode

Autor:

Vesti

07.09.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nedavno je izjavila da pojedini trgovinski lanci koriste pregovaračku moć da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova.

DA LI ĆE CENE KONAČNO KRENUTI NIZBRDO? Predstavnici Vlade i trgovinskih lanaca za zajedičkim stolom, glavna tema marže na određene proizvode

Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije počela je da pregovara sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju cena. Sutra, 8. septembra predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine sastaće se tim povodom sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanacaNakon sastanka ministar Tomislav Momirović trebalo bi da se obrati javnosti.

Kako se saznaje, cilj je da se svi učesnici u lancu odreknu dela marže za određene proizvode i to ne samo one koji čine grupu osnovnih životnih namirnica kako bi učinili da namirnice koje građani svakodnevno koriste budu jeftinije.

Kako je nedavno izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nekoliko trgovinskih lanaca koriste pregovaračku moć da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

- Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću njenu cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja – rekla je ona u momentu kada je godišnja inflacija na niovu od oko 12,5 odsto, ali kada imamo najavljeno i novo povećanje akciza od 1. oktobra koje bi dodatno moglo "podgrejati inflaciju".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading