MEK NAS DERE, CENE KAO U AMERICI: Bahato ponašanje poznatog fast fud lanca u Srbiji

Autor:

Vesti

31.08.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za jedan big mek, koji sadrži svega 81 gram mesa, možete da kupite pola kilograma goveđeg mesa, od kog prave hamburgere.

MEK NAS DERE, CENE KAO U AMERICI: Bahato ponašanje poznatog fast fud lanca u Srbiji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, E-stock, Profimedia

"Mekdonalds" od čitavog regiona drži ubedljivo najviše cene u Srbiji. To pokazuje takozvani big mek indeks, ustanovljen 1986. od britanskog časopisa "Ekonomist" kao neformalan način merenja kupovne moći nacije.

Čuveni hamburger iz "Mekdonaldsovih" franšiza uzet je jer je proizvod koji se, manje-više identičan, prodaje u više od 100 zemalja na svetu. Razlike u ceni jednog istog proizvoda, zavisno od toga gde se prodaje, tolike su da, recimo, big mek u Švajcarskoj košta 7,75 dolara (ili 830 dinara) i najskuplji je u celom svetu, a, recimo, u Pakistanu tek 1,54.

ISPRED EU

Čak u 18 zemalja cena big meka veća je nego u SAD, a u Srbiji košta tek sedam centi manje nego u Americi. Naime, tamo u proseku košta 5,35 dolara jer cene variraju od države do države, dok je njegova cena kod nas 5,28 dolara. Nismo ni znali da živimo kao Amerikanci. U Hrvatskoj je jeftiniji - 4,80, kao i u BiH, gde je 4,22 dolara.

Razlika između Švajcarske i Pakistana je razumljiva, ali zbog čega je big mek skuplji u Srbiji nego, recimo, u Hrvatskoj, nije najjasnije. Takođe, broj zemalja u kojima je big mek jeftiniji nego kod nas nije tako zanemarljiv, a među njima su, recimo, i Britanija, Španija, Portugal, Poljska, Rumunija, Mađarska, Ukrajina, Austrija, Švedska, Slovenija...

Za "Mek" su Srbi manje vredni

I dok smo po cenama proizvoda viša klasa, u nekim drugim pokazateljima za "Mekdonalds" smo niža klasa. Tako su, kako smo pisali, ambalažu svojih proizvoda preveli na sve jezike, osim na srpski, pa, recimo, na sosu od pavlake i na slovenačkom i na hrvatskom je jasno ispisano o čemu se tačno radi jer piše kiselo vrhnje. S druge strane, za nas Srbe dovoljno je "salatni preliv", bez bilo kakve naznake o kakvom se tačno prelivu radi.

MESO NA GRAME

Inače, razlike u ceni jednih te istih proizvoda u ovoj kompaniji pravdaju troškovima sirovina, zakupa prostora, radne snage... S druge strane, kada se pogleda sastav njihovog big meka, cena je više nego diskutabilna. Naime, kako smo svojevremeno proveravali u Potrošačkoj patroli, emisiji Srpskog telegrafa, iako nosi naziv big (veliki), ovaj hamburger ima svega 81 gram mesa?! To je nedovoljno i za decu, a kamoli za odraslog čoveka. On je još i dobar, običan hamburger ima tek 36 grama. Da ne pominjemo da za cenu jednog big meka možete da kupite pola kilograma goveđeg mesa, od kog prave svoje hamburgere.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dejan Gavrilović

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača Efektiva kaže da je i kvalitet za tu cenu upitan, ali da je ipak na potrošačima da izaberu gde će jesti.

- Oni su povećavali cene i to čine svako malo. Ako se u obzir uzme kvalitet hrane, dolazi se do zaključka da za taj novac možeš pojesti pljeskavicu koja je veća, pa i pet ćevapa, od kojih čovek može više da se najede. Sve u svemu, cene su im veće, nego što bi trebalo da budu, ali i to je, u krajnjem slučaju, stvar izbora - uzmi ili ostavi - kaže za Republiku Gavrilović.

Gde je sve jeftinije nego kod nas

Ukrajina
Mađarska
Austrija
Britanija
Švedska,
Slovenija
Španija
Bugarska
Portugal
Brazil
Poljska
Rumunija
Panama
Kolumbija
Čile
Meksiko
Kanada
Indija
Singapur
Novi Zeland
Tajland
Vijetnam
Južna Koreja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Перагеније

31.08.2023 21:34

Ко при здравој свести то уопште једе код нас?...

Zokara

31.08.2023 23:17

Pa kod nas su veće cene hrane nego u Nemačkoj, a plata deset puta manja,