NAJAVLJENA VELIKA POVEĆANJA U DVA SEKTORA! Evo kolika plata očekuje medicinske radnike, a kolika nastavni kadar - poznato i KADA tačno možete očekivati RAST ZARADA

Autor:

Vesti

02.09.2023

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plate medicinskih sestara porašće za 147% u odnosu na 2012. godinu, a takođe, rast zarada mogu da očekuju i zaposleni u prosveti.

NAJAVLJENA VELIKA POVEĆANJA U DVA SEKTORA! Evo kolika plata očekuje medicinske radnike, a kolika nastavni kadar - poznato i KADA tačno možete očekivati RAST ZARADA

Foto: Shutterstock

Novac

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da u januaru sledi povećanje plata u prosveti i zdravstvu.

- Od juče su plate u prosveti uvećane za 5,5 %, kao i plate medicinskim sestrama i tehničarima, dakle delu u zdravstvu. Od prvog januara ide novo povećanje od 10% za prosvetne radnike, medicinske sestre i tehničare. Znam da mnogi nisu zadovoljni i mi smo potpuno svesni da te plate treba da budu još veće, da ne bude nikakve zabune. Ali borimo se i polako idemo ka cilju.

Bilo je reči i o stanju u prosveti i nastavnom kadru sa sedmim stepenom stručne spreme.

- Nastavni kadar, sa sedmim stepenom stručne spreme, dakle nastavnik u školi će od 1. januara 2024. imati platu od nekih 87.000 dinara. A 2012. godine taj isti nastavnik je imao nešto više od 44.000. Povećanje plata od 96% u prosveti za nekih 11 godina.

Brnabićeva je naglasila da je svesna da plate treba da budu i veće od toga i da se radi na tome.

- Svesna sam da treba da budu i veće, ali da vam je neko rekao da za 11 godina, na održiv način, bez ugrožavanja javnih finansija, možete imati povečanje od 96%, nisam sigurna da bi vam iko verovao.

Premijerka Srbije istakla je detalje situacije u zdravstvu.

- Što se tiče medicinskih sestara i tehničara, tu smo imali veliki, akutni problem deficita kadra, jer su mnogi odlazili u inostranstvo. Te 2012 gdine, prosečna plata medicinske sestre bila je 32,454 dinara. 0d 1. januara prosečna plata medicinske sestre biće 80,193 dinara, i to je rast od preko 147% za 11 godina, uz permanentnu stabilnost javnih finansija. I sve ovo se desilo zbog fiskalne konsolidacije koju je sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je bilo teško, nepopularno, ali sada se pokazuje koliko je to bilo važno za Srbiju - navela je Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading