SPREMITE SE ZA POSKUPLJENJE BANKARSKIH USLUGA: Od 1. septembra prestaje da važi dogovor sa NBS o "zamrzavanju" visina naknada i provizije

Autor:

Vesti

19.08.2023

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dogovor se odnosio na održavanje računa, korišćenje kartica, prenos novca, podizanje gotovine na bankomatima druge banke i korišćenje čekova.

SPREMITE SE ZA POSKUPLJENJE BANKARSKIH USLUGA: Od 1. septembra prestaje da važi dogovor sa NBS o "zamrzavanju" visina naknada i provizije

Foto: Shutterstock

Tokom proteklih godinu dana, visina naknada i provizija komercijalnih banaka bila je "zamrznuta", a banke su morale da vrate cene na nivo od januara 2021. godine. Za dve nedelje, ovaj dogovor koji su imali sa Narodnom bankom Srbije prestaje da važi!

Za građane to znači da će, ukoliko banke odluče da cene svojih usluga vrate na nivo pre zamrzavanja, određene usluge plaćati više nego sada, podsećaju mediji. 

To se odnosi na održavanje računa, korišćenje kartica, prenos novca, podizanje gotovine na bankomatima druge banke i korišćenje čekova.

 
Kako je najavio viceguverner NBS Željko Jović, naknade se vraćaju na prethodni nivo, onaj na kojem su bile pre sporazuma. Svako dodatno povećanje moraće da se prijavi centralnoj banci.
 
-Nema tu povećanja, postoji odmrzavanje i vraćanje na prethodni nivo. Svako novo moguće povećanje predmet je razmatranja od strane NBS i oni su u obavezi da NBS obaveste u definisanim rokovima - rekao je Jović.
 
Naime, Narodna banka je prošle godine izmenila propise, pa tako banke sada moraju da NBS najave i opravdaju svako poskupljenje svojih usluga, minimum 45 dana ranije.
 
Takođe, prema Zakonu o platnim uslugama, banke moraju svoje klijente da obaveste najmanje dva meseca pre nego što počnu da naplaćuju usluge po novom cenovniku.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading