TEŠKO JE DATI 500E ZA KLIMU, ALI JE MNOGO TEŽE NAĆI MAJSTORA DA JE UGRADI

Autor:

Vesti

20.06.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su, posebno u velikim gradovima, u problemu pred početak letnjih vrućina

TEŠKO JE DATI 500E ZA KLIMU, ALI JE MNOGO TEŽE NAĆI MAJSTORA DA JE UGRADI

Foto: ST/Nemanja Pančić

Serviseri i montažeri su prebukirani, pa termine zakazuju za mesec ili mesec i po

 

Leto nam stiže, a s njim i visoka temperatura (bar se nadamo s obzirom na to da su kišni dani obeležili prvu polovinu ovog meseca). Stanovi i kuće bez klima-uređaja na plus 40 gotovo su nezamislivi/nepodnošljivi, naročito u gradovima. Međutim, oni koji do sada nisu kupili klimu ili je pak nisu servisirali i pripremili za letnju sezonu, reklo bi se, u ozbiljnom su problemu. Naime, majstora koji rade servisiranje i ugradnju teško je naći bez dužeg čekanja i paprenih troškova.


Generalno gledano, stiče se utisak da ljudi lakše odvoje 500 evra za klimu, što je neka prosečna cena, nego što nađu majstora koji će je ugraditi.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

 

LIČNO ISKUSTVO


Upravo jednu ovakvu situaciju podelila je s nama čitateljka iz Beograda koja ističe da joj novac nije pomagao da nađe majstora koji će joj ugraditi uređaj u stan.


- Relativno skoro sam se uselila u novi stan koji nije imao klima-uređaj, međutim, pošto je leto na pragu, odlučila sam da pazarim klimu i tom prilikom krenula sam u potragu za majstorima koji će mi ugraditi uređaj - počela je priču naša sagovornica i dodala:


- U radnji gde se prodaju klime sam izabrala tu inverter, za koju kažu da je bolja varijanta, međutim, iako sam odvojila pozamašnu sumu novca za nju, veliki problem imala sam s pronalaskom majstora. Radnja koja ima svog majstora i servisera prvi slobodan termin mi je ponudila za mesec i po, i to po sniženoj ceni od 90 evra.


Kako nam je ova Beograđanka ispričala, ponudu je odbila jer joj je predugo da čeka toliko za ugradnju uređaja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Prvo što sam pomislila bilo je: "Ma, gde da čekam majstora toliko dugo, nema veze, platiću i više, ali da se sve brzo završi." Ipak, ispostavilo se da sam pogrešila. Zvala sam nekoliko majstora koji se bave time i svi do jednog su bili zauzeti. O cenama tek da ne govorim, za ugradnju se kreću od 80 do 150 evra, dok je servisiranje jeftinije i kreće se od 30 do 50 evra. Međutim, i pored moje dobre volje da platim, majstora nije bilo. Najraniji termin koji mi je bio ponuđen je bio za 20 dana i na kraju sam morala da pristanem na to - objasnila je naša sagovornica.


I HLADE I GREJU


Tragom ovih informacija, pozvali smo jednu radnju za prodaju bele tehnike koja u ponudi ima širok asortiman klima-uređaja. Od njih nam je stigla potvrda da je potražnja za klimama velika, kao i za majstorima.


- Konkretno, mi imamo firmu s kojom sarađujemo, a koja ima majstore i servisere i naši kupci imaju određen popust na ugradnju i servisiranje, međutim, problem je s terminima. Majstori su, prosto, prebukirani. Tu pomoći nema, tako je, kako je - kazali su iz ove prodavnice i dodali:


- Cena ugradnje zavisi od veličine i modela klima-uređaja, a kod nas su trenutno najtraženije inverter klime, koje i hlade i greju. One su za dugoročnu varijantu najbolje. U proseku, cena im je oko 500 evra

 

Nema pomoći s terminima, tako je, kako je, "utešili" su nas u jednoj prodavnici

Foto: Profimedia

 

 

CENE SERVISIRANJA

Servis klima-uređaja 9 i 12 BTU
(redovan godišnji servis)
od 1.500 dinara

Servis klima-uređaja 18 BTU
(redovan godišnji servis)
od 3.000 dinara

Servis klima-uređaja 24 BTU
(redovan godišnji servis)
od 3.500 dinara


CENE UGRADNJE

Montaža klime 9 i 12 BTU
8.000 dinara
* doplata za instalaciju po dužnom metru 2.000 dinara


Montaža klime 18 BTU
10.000 dinara
* doplata za instalaciju po dužnom metru 2.400 dinara

Montaža klime 24 BTU
12.000 dinara
* doplata za instalaciju po dužnom metru 2.800 dinara


Demontaža klima-uređaja do 24 BTU
3.500 dinara

Demontaža klime 24 BTU
5.000 dinara

Punjenje prazne klime
4.000-5.000 dinara


CENE KLIMA-UREĐAJA


Standardne
od 25.000 dinara

Inverter
37.000-120.000 dinara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading