SRBI NAJČEŠĆE KUPUJU STANOVE NA OVOM SPRATU! Agent otkriva: Skuplji su i za 20%, a ovo su razlozi zbog kojih su najpoželjniji!

Autor:

Vesti

19.05.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potražnja za kupovinom stanova još uvek je veoma velika. Cene su i dalje u porastu, a pad je zabeležen u tek nekoliko gradova i opština.

SRBI NAJČEŠĆE KUPUJU STANOVE NA OVOM SPRATU! Agent otkriva: Skuplji su i za 20%, a ovo su razlozi zbog kojih su najpoželjniji!

Foto: Shutterstock, pixabay.com

Stan, kupovina i iznajmljivanje stana

Prema rezultatima popisa 2022. godine koje je objavio Republički zavod za statistiku, stanovi u Srbiji u proseku imaju 74,7 kvadrata. Agenti nekretnina, pak, tvrde da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca.

Oni kažu da Srbi najčešće kupuju stanove koji imaju oko 70 kvadrata, ali je spratnost još uvek bitan faktor pri kupovini.

Iskustva agenata govore da je najbolje posedovati stan na 2. spratu.

Republika

Foto: Profimedia

Selidba/Ilustracija

- Takve nekretnine mogu koštati i do 20 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu". Razloga je više - kaže beogradski agent Marko za Blic.

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života. Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

Republika

Foto: Republika

Zgrada/Ilustracija

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od goba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da se na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading