"STIŽE KRIZA KAKVU SVET NIJE VIDEO 50 GODINA"! Oglasio se SRPSKI VUK SA VOLSTRITA posle propasti američke banke! CRNO NAM SE PIŠE!

Autor:

Vesti

15.03.2023

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu, rekao je Đukanović.

"STIŽE KRIZA KAKVU SVET NIJE VIDEO 50 GODINA"! Oglasio se SRPSKI VUK SA VOLSTRITA posle propasti američke banke! CRNO NAM SE PIŠE!

Foto: Printskrin/youtube

Broker Vladimir Đukanović, poznat kao srpski vuk sa Vol strita, navodi da će se kriza koju je izazvalo zatvaranje američke banke Silicijumske doline (SVB) neminovno proširiti i na Evropu.

Takođe navodi da očekuje da će mnoge finansijske institucije platiti cenu zbog visoke inflacije.

- Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu - rekao je Đukanović.

Broker je objasnio da je razlog zatvaranja SVB povlačenje novca radnika iz IT sektora i startapa.

- U SVB je dosta IT radnika u Americi držalo novac, kao i dosta startapa, osigurano im je do 250.000 dolara i ko god je imao više para od toga biće u nekom problemu. Američki fond najavio je bailout. Biće neke pomoći - naveo je Đukanović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SVB

 

Objasnio je da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija jer su tu držali novac ljudi koji se bave kriptovalutama i dodao da se ne zna da li će kriza biti sličnih razmera kao 2008. godine.

- Kad imaš visoku inflaciju ne možeš da nađeš kvalitetne projekte na kojima možeš da napraviš novac. Sama banka ulazi u problem jer pada cena obveznica koji oni drže - rekao je Đukanović.

Dodao je da kad vrednost kolaterala (zaloga) opada, banka postaje nesolventna i nema dovoljno kapitala da pokrije ono što je izdala. Đukanović je objasnio da niko nije odgovoran za ono što se desilo u bankama u Americi već da je njihovo zatvaranje proizvod inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini.

Republika

Foto: Shutterstock

Novac, Ilustracija

 

- Sve ono što ja pričam je Putinova "veponizacija" inflacije. Imate veliku inflaciju na svetskom nivou i roba ne može da stigne i cene konstantno skaču. Ja mislim da smo već ušli u inflantornu spiralu, što će biti problem, znači neće se rešiti za godinu-dve. Poslednji put kada smo imali tu situaciju sedamdesetih godina kriza je trajala više od 10 godina - rekao je broker.

Đukanović je naveo da centralne banke ne reaguju na celu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

- To je kao kancer u biološkom telu. Što brže reaguješ, što ga brže odstraniš, pre ćeš ozdraviti. Ako ga ne odstraniš, zna se koja je sudbina - zaključio je Đukanović.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Toma

16.03.2023 01:10

E ovaj opali glupost i ostade ziv. Inflacija je zbog rata u Ukrajini.... ko je njega proglasio za strucnjaka?