"STIŽE KRIZA KAKVU SVET NIJE VIDEO 50 GODINA"! Oglasio se SRPSKI VUK SA VOLSTRITA posle propasti američke banke! CRNO NAM SE PIŠE!

Autor:

Vesti

15.03.2023

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu, rekao je Đukanović.

"STIŽE KRIZA KAKVU SVET NIJE VIDEO 50 GODINA"! Oglasio se SRPSKI VUK SA VOLSTRITA posle propasti američke banke! CRNO NAM SE PIŠE!

Foto: Printskrin/youtube

Broker Vladimir Đukanović, poznat kao srpski vuk sa Vol strita, navodi da će se kriza koju je izazvalo zatvaranje američke banke Silicijumske doline (SVB) neminovno proširiti i na Evropu.

Takođe navodi da očekuje da će mnoge finansijske institucije platiti cenu zbog visoke inflacije.

- Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu - rekao je Đukanović.

Broker je objasnio da je razlog zatvaranja SVB povlačenje novca radnika iz IT sektora i startapa.

- U SVB je dosta IT radnika u Americi držalo novac, kao i dosta startapa, osigurano im je do 250.000 dolara i ko god je imao više para od toga biće u nekom problemu. Američki fond najavio je bailout. Biće neke pomoći - naveo je Đukanović.

Foto: Tanjug/AP

SVB

 

Objasnio je da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija jer su tu držali novac ljudi koji se bave kriptovalutama i dodao da se ne zna da li će kriza biti sličnih razmera kao 2008. godine.

- Kad imaš visoku inflaciju ne možeš da nađeš kvalitetne projekte na kojima možeš da napraviš novac. Sama banka ulazi u problem jer pada cena obveznica koji oni drže - rekao je Đukanović.

Dodao je da kad vrednost kolaterala (zaloga) opada, banka postaje nesolventna i nema dovoljno kapitala da pokrije ono što je izdala. Đukanović je objasnio da niko nije odgovoran za ono što se desilo u bankama u Americi već da je njihovo zatvaranje proizvod inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini.

Foto: Shutterstock

Novac, Ilustracija

 

- Sve ono što ja pričam je Putinova "veponizacija" inflacije. Imate veliku inflaciju na svetskom nivou i roba ne može da stigne i cene konstantno skaču. Ja mislim da smo već ušli u inflantornu spiralu, što će biti problem, znači neće se rešiti za godinu-dve. Poslednji put kada smo imali tu situaciju sedamdesetih godina kriza je trajala više od 10 godina - rekao je broker.

Đukanović je naveo da centralne banke ne reaguju na celu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

- To je kao kancer u biološkom telu. Što brže reaguješ, što ga brže odstraniš, pre ćeš ozdraviti. Ako ga ne odstraniš, zna se koja je sudbina - zaključio je Đukanović.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Toma

16.03.2023 01:10

E ovaj opali glupost i ostade ziv. Inflacija je zbog rata u Ukrajini.... ko je njega proglasio za strucnjaka?