ŠTA SE DEŠAVA SA KREDITIMA AKO BANKA PROPADNE!? Evo da li će vaš dug biti "ZABORAVLJEN"!

Autor:

Vesti

15.03.2023

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se mnogi korisnici kredita nadaju da će propašću banke propasti i njihova obaveza, te da će ostatak duga biti "zaboravljen", situacija je dosta drugačija.

ŠTA SE DEŠAVA SA KREDITIMA AKO BANKA PROPADNE!? Evo da li će vaš dug biti "ZABORAVLJEN"!

Foto: www.profimedia.rs

Propast bilo koje banke predstavlja veliki problem za privredu jedne države, ali i za stanovništvo. Šta se u tom slučaju dešava sa novcem građana koji je položen u banku, a šta sa kreditima koje su građani podigli u banci?

Iako se mnogi korisnici kredita nadaju da će propašću banke propasti i njihova obaveza, te da će ostatak duga biti "zaboravljen", situacija je dosta drugačija.

Zakonom o stečaju i likvidaciji Republike Srbije propisano je da se sva nedospela potraživanja otvaranjem stečaja smatraju dospelim.

To znači da korisnik kredita danom otvaranja stečaja duguje celi iznos kredita, sa kamatama i svim ostalim obavezama.

- U najdrastičnijem slučaju, kada bi banka doživela totalni fijasko, štednja bi bila zaštićena, odnosno vraćena, jer za nju garantuje država, ali ne bi bilo otpisivanja odobrenih kredita, već bi morali da budu otplaćeni novom vlasniku - kaže jedan bankar.

Banku, koja je u problemima, obično preuzima druga, ili se osniva nova banka, tako da se njoj otplaćuju rate, a država izmiruje obaveze za štednju.

Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto

Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto, mnogim bankama stopirana je trgovina na berzama, investitori širom sveta su u panici.

Nakon turbulentnog vikenda, bankarski sektor i finansijsko tržište Evrope danas su osvanula u "duboko negativnoj teritoriji". Prema podacima evropskih berzi, maltene sve akcije beleže pad. Tako je na primer pan-evropski Stoxx 600 index pao danas za 2,6 odsto, FTSE 100 za 2,29 odsto, frankfurtski DAX za 2,7 odsto.

Najveći investitor u Credit Suisse, koji se banci priključio tokom njene potrage za svežim kapitalom prošle godine, rekao je da ne može da pruži švajcarskoj banci veću finansijsku pomoć.

- Ne možemo jer bismo prešli iznad 10 odsto. To je regulatorno pitanje - rekao je u sredu predsednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairi.

(Republika/SrbijaDanas)

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading